Algemeen

Oldtimerclub Mander viert 27,5-jarig jubileum

MANDER - De Oldtimerclub Mander heeft op zaterdag 9 juli jl. hun 27,5-jarig jubileum uitgebreid gevierd. Doordat midden in de coronaperiode er geen mogelijkheid was om het 25-jarig jubileum te vieren, is dit nu middels het 27,5 jarig bestaan alsnog gevierd. Het is een vaste traditie van de Oldtimerclub Mander om in het 2e weekend van juli, de jaarlijks Oldtimerrit te organiseren. Deze werd nu op zaterdag 9 juli extra opgesierd met het jubileumfeest.

In 1994 waren er een viertal heren, die besloten om eens in de paar weken met hun Oldtimertractor met elkaar een rondrit te maken. De heren die aan deze basis van de huidige Oldtimerclub Mander stonden, waren o.a. Jan Booijink (De Kemper) – Gerard Braakhuis (Brinks Gait) – Jan Lenferink (Bats Jan) en Jan Rolefes (Pruuz’n Jan).

Het duurde niet lang of meerdere heren uit de directe omgeving schoven ook aan bij deze gezellige club. In die tijd werd er dan ook vaak na-vergaderd op de deel bij De Kemper of later bij Bats Jan en Paul Snijders. Momenteel is de uitvalsbasis van de Oldtimerclub de locatie aan de Plasdijk bij Peter en Saskia Hansté.

De eerste officiële Oldtimertreffens werden georganiseerd bij Frans Snijders. De ritten gingen meestal door de directe omgeving van Vasse, Mander en Hezingen met mogelijk een uitsprongetje naar de Duitse ’Heimat’ en verdere omgeving van Noord-Oost Twente.

Een officieel dagelijks bestuur is er nooit geweest. Het is eigenlijk meer een bestuursloze, maar absoluut geen stuurloze club. De kracht zit hem in het tezamen aanpakken en doen. Iedereen heeft op een of andere manier altijd wel zijn bijdrage en inbreng.

In de maandelijkse vergaderingen c.q. bijeenkomsten wordt meestal besloten welke Oldtimerdag of happening er zoal gezamenlijk wordt bezocht, is dat bijvoorbeeld de Oldtimerdag in Nordhorn, Tilligte, Saasveld of Itterbeck. Zelfs gaat er een kleine afvaardiging van de club ieder jaar naar het Oldtimertreffen in Kröv, een kleine 400km over de Duitse grens, of zelfs, eens in de zoveel jaar, neemt men deel aan de Oldtimerrit over de Stelviopas in Italië met een kleine afvaardiging.

De laatste maanden, zijn vele vrijwilligers van de club bezig geweest met de verschillende voorbereidingen voor de jubileumdag. Zo is er in de week voorafgaand aan de jubileumdag een mooie jubileumboog opgetuigd en zijn er roosjes gemaakt door de partners van de leden.

Op zaterdagmorgen 9 juli, werd om 10.30 uur het startsein gegeven voor de jubileumrit. Meer dan 75 Oldtimertractoren hadden zich hiervoor ingeschreven. Een prachtige rit was er uitgezet, welke ’s ochtends leidde over verschillende kleine verharde- en zandwegen door de omgeving van Mander, Tubbergen en Reutum. Rondom het middaguur was er gezorgd voor een versnapering op het pauzepunt in Ootmarsum. Na de middag werd de route vervolgd door de omgeving van Ootmarsum en het Springendal om vervolgens via het Duitse Hesingen de route te vervolgen naar het eindpunt aan de Plasdijk in Manderveen, alwaar kon worden aangeschoven bij een heerlijke barbecue. De deelnemers ontvingen allen een jubileumspeldje welke een herinnering is aan het 27,5-jarig jubileum.

s ’Morgens, voorafgaande aan de jubileumrit, werden Peter en Saskia Hansté bedankt en in het zonnetje gezet voor de gastvrijheid en inzet die zij al vele jaren bieden aan de Oldtimerclub. Ook werd Ria Kamphuis bedankt met een bloemetje voor haar inzet tijdens verschillende ritten die de club jaarlijks organiseert.