Uitgaan & Cultuur

Jubileum Westerveldmolen, Molenfietstocht en rondleidingen

Nationale Molendag 11 mei

LATTROP / TILLIGTE -  Ook dit jaar neemt de Molenstichting Lattrop-Tilligte op zaterdag 11 mei weer deel aan de Nationale Molendagen. Dit jaar weer terug naar de basis: gratis rondleidingen om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met deze prachtige bouwwerken en het werk van de molenaar. Dit mede in de hoop dat een aantal van de bezoekers zo enthousiast wordt om zich als aspirant- molenaar bij een van de molens aan te melden. Net als vorig jaar wordt er ook dit jaar een jubileum gevierd. Was het vorig jaar de Oort-manmolen in Lattrop die haar veertigjarig jubileum van de herbouw vierde, dit jaar wordt eenzelfde jubileum gevierd op de Westerveldmolen in Tilligte.  

Wie als bezoeker op tijd is, kan rond 10.00 uur meekijken bij het draaiklaar maken van de molen: het smeren van de assen, het op de wind kruien van de kap met het wiekenkruis en het voorleggen van de zeilen. Bij voldoende wind kunnen dan de maalstenen in het werk worden gezet en kan er graan gemalen worden. Bezoekers kunnen alles van dichtbij bekijken en ze krijgen tekst en uitleg over de bouw van de molen, hoe het maal-proces werkt en de mogelijkheden om als vrijwilliger op een van de molens aan de slag te gaan. Mogelijkheden zijn er volop: bijvoorbeeld als assistent-molenaar, als molenaar in opleiding met als doel t.z.t. het landelijk examen voor wind- of watermolenaar af te leggen, als gids of als onderhoudsmedewerker. Waar bij de Nicolaasmolen en de Borgelinkmolen, beide in Denekamp, en watermolen Singraven alleen (gratis) rondleidingen worden gegeven, kunnen op de Oortmanmolen in Lattrop de bezoekers tegen een kleine vergoeding zelf een heerlijke pizza bakken en is er op de Westerveldmolen in Tilligte een uitgebreid feestprogramma georganiseerd.

Om alle molens te bezoeken, kan de Molenfietstocht worden gevolgd. Er kan vanaf elke molen gestart worden en routes zijn op elke molen verkrijgbaar. Zowel geprint als met GPS die met een QR-code kan worden gedownload.

Veertigjarig jubileum herbouw Westerveldmolen Tilligte

Dit jaar is er tijdens Molendag op de Westerveldmolen in Tilligte een uitgebreid feestprogramma ter ere van het veertigjarig jubileum van de herbouw van de molen in 1984. Feitelijk is de molen al 160 jaar oud: de molen werd namelijk al in 1864 gebouwd. Tot ongeveer 1920 heeft de molen als korenmolen en een tijdje als boekweitmolen dienst gedaan. In de jaren veertig van de vorige eeuw werd de molen dusdanig ontmanteld dat er uiteindelijk nog maar een deel van de molen overeind stond. Met het besef dat een waardevol monument voor Tilligte verloren dreigde te gaan, werd besloten om de molen weer in volle glorie te restaureren, wat erop neer kwam dat de molen in 1984 door Molenmaker Wintels helemaal opnieuw opgebouwd moest worden. De molen is in de loop van de tijd een belangrijke toeristische trekpleister geworden. Tijd voor een feestje dus.

Wie wordt de Maalkoning(in) van de Westerveldmolen?

Het feestprogramma, met als een van de hoogtepunten het kampioenschap om de Maalkoning(in) van de Westerveld, ziet er in grote lijnen als volgt uit. Rond 10.00 uur wordt de molen opgetuigd om te kunnen draaien en zijn bezoekers van hartge welkom om een kijkje te komen nemen en rondgeleid te worden door de aanwezige molenaars. Buiten staat onder andere een antieke, motorisch aangedreven maalstoel opgesteld en voor de kinderen een springkussen. Om 12.30 uur zal burgemeester Joosten de prijzen uitreiken voor de kluswedstrijd waaraan de Tilligter schooljeugd kon deelnemen. Voor de kinderen zijn er pannenkoeken, ranja en een windmolentje. De burgemeester zal rond 13.00 uur gevraagd worden het startschot te geven voor de al genoemde maalwedstrijd, waarbij prachtige, door de Tilligter middenstand beschikbaar gestelde prijzen, zijn te winnen. De bedoeling is om op een handmaaltoestel in één minuut zoveel mogelijk meel te malen. De hele dag worden er in de tent pannenkoeken gebakken en is er een drankje te verkrijgen. Tegen 16.00 uur hopen de molenaars van de Westerveld terug te kunnen kijken op een drukke en geslaagde dag.

Openingstijden Molendag 11 mei

De Borgelinkmolen en de Nicolaasmolen in Denekamp, de Westerveldmolen in Tilligte en de Oortmanmolen in Lattrop zijn 11 mei alle van 10.00 tot 16.00 uur geopend. Ook de Molen van Singraven doet mee aan Molendag, zij het met een aangepaste openingstijd: namelijk van 13.30 tot 16.30 uur. Ook de fietsroute komt langs deze molen, waar de hele middag houtzaagdemonstraties worden verzorgd.

De molenaars van de Molenstichting heten iedereen deze dag van harte welkom!

Uw reactie