Uitgaan & Cultuur

’Rogge oogsten vroeger en nu’
Nostalgische Oogstdag Ootmarsum

OOTMARSUM - De oogst binnenhalen op ’St.Joapik’, eind juli, is in Twente een jarenlange traditie. Het Openluchtmuseum Ootmarsum en Hoeve Springendal brachten dit op dinsdag 26 juli jl. in beeld tijdens de Nostalgische Oogstdag. Vroeger was het oogsten puur handwerk: nu is het vol gemechaniseerd. Tijdens de nostalgische oogstdag werd getoond hoe dat oogsten verliep door de jaren heen. De rogge werd met de zeis gemaaid, met paarden en maaimachine, met een tractor en maaimachine en met een combine. Vervolgens werden de garven gebonden, opgeladen op de oogstwagen en werden de garven opgezet in zogenaamde ‘hokken’.

Afgelopen dinsdag werd om 10.30 uur gestart aan de Schabosweg aan de Hooidijk op het Springendal. Hier was het oogsten met toelichting door Ben Kleissen.

Om 12.00 uur brachten de boerinnen koffie en brood met spek op het land voor de harde werkers. Om  ca. 13.30 uur vertrok de volgeladen oogstwagen, getrokken door twee Belgische paarden, richting Ootmarsum.

Om ca. 14.30 uur kwam de oogstwagen aan in het Openluchtmuseum Ootmarsum. Hier werd brood gebakken in de bakspieker. De oogstwagen werd afgeladen en er werd pannenkoek gebakken in het Los Hoes.

Tijdens dit evenement was te zien hoeveel werk er vroeger verzet moest worden om te kunnen voorzien in ’ons dagelijks brood’.

Openluchtmuseum Ootmarsum, ’Het land van heeren en boeren’

Het Openluchtmuseum Ootmarsum is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. De locatie is Commanderieplen 2 te Ootmarsum.

Voor meer info kunt u kijken op www.openluchtmuseumootmarsum.nl