Algemeen

Primeur samenwerkingsconcert Dr. Schaepmanharmonie erg geslaagd

TUBBERGEN - Zaterdag 13 april jl was het tijd voor het traditionele voorjaarsconcert van de Dr. Schaepmanharmonie in Tubbergen. Dit keer maakte de fanfare Concordia Sibculo ook deel uit van deze muzikale avond. Het gevarieerde programma werd door de beide verenigingen gebracht in een volle balkonzaal van ’t Oale Roadhoes waar naast de harmonie- en fanfareklanken ook plaats was voor het slagwerkensemble van de Dr. Schaepmanharmonie. Aanleiding was het feit dat vier jaar geleden de dirigenten van beide verenigingen zijn gewisseld. Stefan Blaak, de huidige dirigent van Tubbergen, nam het stokje over van Kimmy Reef, die nu al weer jaren dirigent van Concordia Sibculo is.

Het harmonie-orkest beet het spits af met een vlotte concertmars Mississauga Spirit waardoor het publiek direct geboeid werd. Lord Tullamore van de Twentse componist Carl Wittrock was het vervolg. De sfeer van de Ierse natuur en de Ierse dans en whisky waren de inspiratiebron voor dit uitdagende en afwisselende werk, dat prima werd gebracht. Uit de symphonie van de Hobbits had Stefan Blaak gekozen voor het vijfde deel dat gespeeld werd. Een imponerend muziekstuk dat gebaseerd is op het fantasieboek van Tolkien, en uitdagend was voor veel orkestonderdelen, dat leidde tot een schitterend stuk muziek. Componist Johan de Mey weet de sfeerbeelden prima te vertolken in deze mysterieuse muziek. Het harmonie-orkest sloot haar concertgedeelte af met een medley van bekende nummers van de zangeres Adele. Deze herkenbare en populaire muziek werd door het publiek gewaardeerd met een flink applaus.

Slagwerkgroep

De slagwerkgroep van de Dr. Schaepmanharmonie onder leiding van Jaap Hazewinkel wist de zaal te imponeren met een zeer gevarieerd repertoire. Liet het eerste nummer The Nehalemnia Groove al horen dat er heel veel instrumentarium door de jonge groep gebruikt werd, het volgende werk Marksman Musicsound van Eric Crauwels lieten de slagwerkers horen dat ook de techniek en muzikaliteit goed was ingestudeerd. Enthousiast werd het publiek betrokken bij Battucada Ollande met vele samba-accenten. De zeer jonge groep voelde zich prima met het afsluitende Japanese Takeway wat ook te horen was in een perfecte uitvoering. Het publiek was geboeid van begin tot einde van dit programma-onderdeel.

Fanfare Concordia

Het fanfare-orkest Concordia uit Sibculo, onder leiding van de ook in Tubbergen bekende Kimmy Reef, bracht aansluitend een afwisselend repertoire. Met prachtige samenklank werd Grimson Tide gebracht gebaseerd op de dramatische filmgebeurtenissen. De Nederlandse componist Tjeerd Nijhof had de wereld van de insecten als inspiratiebron gebruikt voor het prachtige fanfare-werk World of Insects. De fanfare liet het publiek ervaren dat ook de bijen, mestkevers en andere insecten door muziek kunnen worden beleefd. Het publiek was onder de indruk van dit prachtige werk. Heldhaftig werd het volgende concertwerk Brave gespeeld waarin de Middeleeuwse oorlogsverhalen basis waren voor deze vertolking. Afgesloten werd met een herkenbare medley van muziek van de populaire popgroep Wham.

Gezamenlijke afsluiting

Hoogtepunt van de avond was de gezamenlijke afsluiting van het harmonie- en fanfare-orkest. Een prachtige muzikale ervaring voor de meer dan zeventig muzikanten die op het podium zaten. Met The Mask of Zorro was het Spaanse temperament duidelijk te horen bij alle muzikanten die deze gelijknamige filmmuziek speelden. Nadat de muzikale leiding van de avond maar ook het enthousiaste publiek waren bedankt, werd er in tropische sferen afgesloten met het carribische Copacobana, waarin de slagwerkers met een enthousiaste solo een prachtige muzikaal slotaccoord neerzetten. Het publiek was de grote winnaar van de avond waarbij het samenwerkingsconcert tussen harmonie, slagwerk en fanfare een zeer geslaagde primeur was en de muzikale avond tevreden kon worden afgesloten tijdens de afterparty.