Sport & Vrijetijd

Zusjes den Ottolander behalen allebei oranje band

TUBBERGEN - Twee keer per jaar mogen de judoka’s van Judovereniging THAG een examen afleggen en het geleerde van het afgelopen half jaar laten zien. De functie van de judoband is om de judojas bijeen te houden. De kleur van de judoband geeft het niveau van de drager (judoka) aan; Als je net met judo begint, begin je met de witte band. En hoe meer je judovaardigheid toeneemt, des te donkerder wordt de kleur van de band. De oplopende kleuren zijn: wit (6e Kyu), geel (5e Kyu), oranje (4e Kyu), groen (3e Kyu), blauw (2e Kyu) en bruin (1e Kyu).

Ook binnen een band zijn er verschillen, de zogenaamde slippen. Dit is een kort strookje van de volgende kleur band, die aan het uiteinde van de bestaande band wordt bevestigd. Bijvoorbeeld een judoka met een witte band doet examen. Hij verdient dan 1 gele slip, daaropvolgend de oranje, groene, blauwe en bruine slip. Daarna pas de hele gele band.

Soms laat een judoka veel meer zien en slaat hij of zij slippen over.

De judoka’s laten tijdens het examen een aantal verschillende technieken zien, zoals valbreken. Dit houdt in dat de judoka’s judorollen maken en zijwaarts valbreken.

Tevens laten de judoka’s been-, arm en heupworpen, voor de gevorderde judoka zelfs offerworpen. Ook op de grond moeten ze over verschillende vaardigheden beschikken. De judoka’s moeten een aantal houdgrepen laten zien waarmee ze hun tegenstander onder controle houden.

Voor judoka’s ouder dan 12 jaar komen hier armklemmen en verwurgingen bij. De judoka’s werden aangemoedigd door het vele publiek en na afloop reikte judoleraar Remco Timmers de volgende banden en slippen uit:

Witte band met gele slip: Lisa Eggink, Wim Weideman, Danylo Havzyliuk

Witte band met oranje slip: Sarah Westgeest

Witte band met groene slip: Bas Wesselink, Valentijn Vlierman, Sep van Duist, Lenn Arendsen

Witte band met blauwe slip: Nolan Bolhaar, Sem Grotelaar, Gijs ten Winkel, Mees Turenhout

Gele band met oranje slip: Sem Arendsen

Oranje band: Emma en Katherina den Ottolander

Ook zin om te judoën? Iedere donderdagavond van 18.00 tot 19.00 uur en van 19.00 uur tot 20.00 uur wordt er door Remco Timmers les gegeven in de gymzaal bij ’t Canisiuscollege.

Judo is leuk en leerzaam voor kinderen. Niet alleen kunnen ze in deze sport lekker hun energie kwijt, ze leren bovendien belangrijke sociale vaardigheden en waarden tijdens de lessen.

Het aanmelden kan per e-mailbericht naar jvthag@gmail.com of er kan contact opgenomen worden met 06-22961789.