Algemeen

Voedselbank Oost Twente: Echt bedrijf gerund door vrijwilligers

OLDENZAAL - Z’n ogen gingen open toen Bert Huisjes in 2018 als vrijwilliger begon met het vullen van de wekelijkse voedselpakketten voor cliënten bij de Voedselbank Oost Twente. ‘Ik zag in de praktijk hoe groot en complex de bedrijfsvoering van de organisatie was.’ Sinds 1 februari van dit jaar stuurt de voormalige luchtmachtofficier met een technische en bedrijfsvoeringsachtergrond als voorzitter de verdere professionalisering van deze pure vrijwilligersorganisatie mede aan. ‘De Voedselbank mag dan volledig worden gerund door vrijwilligers, het is wel een echt bedrijf.’

Bert Huisjes: 'De motivatie onder onze vrijwilligers is groot.'

Op dit moment zorgen de ruim 100 vrijwilligers van de Voedselbank Oost Twente, met uitgiftepunten in Oldenzaal en Denekamp (voor de gemeente Dinkelland), dat er wekelijks 500 monden worden gevoed. Huisjes: ‘Sinds eind 2022 steeg het aantal cliënten fors, met zo’n 60 procent. Nu is het aantal cliënten redelijk stabiel hoog. De verwachting is niet dat het minder wordt.’ Huisjes omschrijft het fenomeen Voedselbank als ‘het gevolg van een maatschappelijk probleem’. Een probleem dat deels door de maatschappij, bijvoorbeeld door de inzet van vrijwilligers, moet worden opgelost. ‘Maar’, zo voegt hij daar met enige nadruk aan toe, ‘de overheid is probleemeigenaar.’ De hoge en lagere overheden pakken naar zijn zeggen die verantwoordelijkheid ook wel. Zo stelt de gemeente Oldenzaal het gebouw beschikbaar, verleent de gemeente Dinkelland subsidie aan het uitgiftepunt van de Voedselbank Oost Twente in Denekamp en is er afgelopen jaar voor het eerst ook subsidie van de Provincie Overijssel verstrekt.

Fondsen nodig

Behalve van die overheidssubsidies is de Voedselbank afhankelijk van voedsel van bijvoorbeeld supermarkten en regionale voedselproducenten, maar ook van fondsen, giften en donaties van bedrijven, organisaties en particulieren. Huisjes: ‘Behalve voedsel hebben we ook gewoon geld nodig om de boel, bijvoorbeeld in logistieke zin, draaiende te houden.’ De bereidheid bij zowel bedrijven als particulieren om de Voedselbank Oost Twente, in natura of met geld te steunen, is volgens Huisjes nog altijd groot in deze regio. ‘Je ziet dat het aloude noaberschap, nu op een eigentijdse manier, toch weer komt bovendrijven.’ De VBOT-voorzitter is vanzelfsprekend blij met alle steun vanuit de samenleving. ‘Eind vorig jaar waren er bijvoorbeeld veel particulieren, die hun energietoeslag of een deel daarvan schonken aan de Voedselbank. Die mensen konden we niet persoonlijk bedanken omdat de giften anoniem waren, dus dat doe ik nu dan maar langs deze weg.’

Intermediair

Huisjes hecht aan een goede band met alle donateurs, niet alleen particulieren, maar ook bedrijven, opdat ze zich ook daadwerkelijk betrokken voelen bij het werk van de Voedselbank. ‘Idealiter zou de Voedselbank als een intermediair kunnen fungeren voor bedrijven, die iets willen doen in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Bedrijven, die geld willen doneren, zouden zelf meer de regie kunnen nemen, waardoor producten worden afgenomen van lokale voedselproducenten. Op die manier vloeien die fondsen terug in lokale samenleving en vergroot je de maatschappelijke betrokkenheid.’ Huisjes verwacht dat het verwerven van dit soort fondsen groter wordt, ook al omdat de toevoer van voedsel uit supermarkten afneemt door maatregelen tegen voedselverspilling.

Hoogste eisen

Hoewel de Voedselbank Oost Twente voor 100 procent een vrijwilligersorganisatie is, worden aan de bedrijfsvoering de hoogste professionele eisen gesteld.

Huisjes: ‘Als het gaat om voedselveiligheid, bijvoorbeeld, worden aan ons dezelfde eisen gesteld als een supermarkt.’ Dat vraagt een en ander van de vrijwilligers, die actief zijn op uiteenlopende ‘bedrijfsonderdelen’ als voedsel- en fondsenverwerving, logistiek, intake/beoordeling, voedseluitgifte en voedselveiligheid. Huisjes: ‘De motivatie onder onze vrijwilligers is groot. We hebben allemaal hetzelfde doel: de goede zaak.’ Op dit moment heeft de Voedselbank Oost Twente behoefte aan vrijwilligers met specifieke ervaring/kennis op het gebied van ict, voedsel- en/of fondsenverwerving en intake/beoordeling van cliënten.

Belangstellenden kunnen zich melden via de vrijwilligersvacaturebank op de website  (www.vrijwilligerinoldenzaal.nl) of via de website van de voedselbank VBOT (www.voedselbankoosttwente.nl).