Algemeen

Schommel in inclusieve speeltuin Nijrees al weer kapot

ALMELO - Twee maanden geleden straalde de 7-jarige Ira Ringringulu nog. Eindelijk kon hij samen met de kinderen uit de buurt spelen in de speeltuin in de wijk Nijrees. De pret was echter van korte duur, want dankzij vandalen is er een gat in de rolstoelplaat van de schommel. “Deze speeltuin is uniek en meer dan nodig”, zegt initiatiefneemster moeder Marlinde. 

De rolstoelschommel in de inclusieve speeltuin is vernield.

Moeder Marlinde Ringringulu is meer dan een jaar bezig geweest om de speeltuin aangepast te krijgen zodat onder meer haar zoon, die in een rolstoel zit, samen met zijn vriendjes buiten kan spelen. Samen met gemeente Almelo en een student van het Zone.college is een ontwerp gemaakt. De speeltuin werd uitgebreid met een rolstoelschommel, een tafeltennistafel en een draaicarrousel. Ook is een verhard pad aangelegd, waardoor kinderen in een rolstoel makkelijker de speeltuin kunnen betreden.

De opening op 1 februari was een klein feestje waard. Ondanks de harde wind en soms wat regen werd er heerlijk samengespeeld. Maar nu, nog geen twee maanden later, is het gedaan met de pret. De rolstoelschommel, waar de rolstoelafhankelijke Ira veel pret aan beleeft, is vernield. Vrijdags ging Marlinde samen met haar zoon naar de speeltuin en toen stonden er al hekken om de vernielde schommel. “Waarschijnlijk een daad van jongeren. Ira was teleurgesteld toen hij zag dat de schommel kapot was.”

Totdat er een nieuwe bodemplaat erop komt, kan Ira geen gebruik meer maken van de speciale schommel. “Deze schommel is duurder dan een normale schommel. Dankzij de gemeente en sponsoren hebben deze aanpassingen in de speeltuin kunnen plaatsvinden. Dit is de eerste inclusieve speeltuin, met zo’n schommel, in gemeente Almelo. Negen van de tien gemeenten in Nederland hebben (nog) geen inclusieve speeltuin, met toestellen waar kinderen met een beperking kunnen spelen. En dat het dan zo vernield wordt… Waar moeten deze kinderen spelen? En hoe kunnen wij er voor zorgen dat ze uit hun huis en eenzaamheid komen? Deze speeltuin is uniek en meer dan nodig”, benadrukt Marlinde.

Een inclusieve speeltuin bevordert namelijk het samenspel met broertjes, zusjes en vrienden. “Dachten we vroeger met onze dochters ‘we gaan even naar de speeltuin’, met Ira gaat dat niet zo makkelijk. Bij een gewone speeltuin zitten kinderen in een rolstoel letterlijk en figuurlijk aan de zijlijn. Samenspelen is goed voor de sociale ontwikkeling. Dat wil je ook voor een kind met een beperking. De inclusieve speeltuin is voor kinderen met en zonder beperking. Ze kunnen bijvoorbeeld samen in de rolstoelschommel.”