Uitgaan & Cultuur

Enige optreden in Nederland

Singer/songwriters Peter Case en Sid Griffin in Almelo

ALMELO - De Amerikaanse singer/songwriters Peter Case en Sid Griffin treden zaterdagavond 11 mei a.s. op bij het Stadslab in Almelo. Dit concert wordt georganiseerd door Popuppodium Almelo. Case en Griffin maken een tournee door Europa langs steden als Londen, Dublin, Belfast, Glasgow, Oslo en Stockholm. Hun optreden in Almelo is het enige in Nederland. De aanvang is 20.30 uur. De toegangsprijs is € 19,50 in de voorverkoop. Kaarten kunnen worden besteld via https://popup.stager.co/web/tickets.

Peter Case en Sid Griffin zijn beide al decennia muzikaal actief en worden beschouwd als grondleggers van het genre dat tegenwoordig alt-country of Americana wordt genoemd; een mengeling van traditionele muziekstijlen als country, folk, rock en blues.

Peter Case maakte zijn eerste album als singer/songwriter in 1986, maar de energieke liedjes daarop gaven blijk van zijn verleden in punk- en rockbands. De plaat werd alom beschouwd als meesterwerk. The New York Times noemde het zelfs de beste plaat van het jaar en in Nederland plaatste Muziekkrant Oor hem op nummer 11 in de eindejaarslijst. Ook daaropvolgende platen en live optredens kregen steevast goede kritieken en waardering van collega’s. Zo was zijn tweede album favoriet van Bruce Springsteen en werkte hij samen met grootheden als Ry Cooder, Richard Thompson, John Hiatt en David Hidalgo (Los Lobos). Vorig jaar verscheen het blues-georiënteerde Doctor Moan, zijn twaalfde solo-abum.

Sid Griffin is sinds de jaren tachtig zanger/gitarist van de invloedrijke countryrockband The Long Ryders. Hun debuutplaat Native Sons, met invloeden die variëren van The Byrds tot The Clash, leverde een blauwdruk voor vrijwel alle muziek die daarna Americana werd genoemd. Na het uiteenvallen van de band bleef Griffin actief in diverse roots-georiënteerde projecten en als soloartiest. Daarnaast werkt hij als muziekjournalist voor de BBC en verschillende muziekbladen en schreef hij boeken over onder meer Bob Dylan en Gram Parsons. Sinds een aantal jaren treedt hij weer op met The Long Ryders en verschijnen er ook weer platen van die band. Het in 2023 uitgekomen album September, November kreeg wereldwijd lovende recensies.

Het optreden van Case en Griffin is alweer het vijfde van Popuppodium Almelo, een podium zonder eigen plek. Het Popuppodium wil met enige regelmaat (kleinschalige) concerten organiseren. Afhankelijk van de artiest wordt daar een geschikte locatie bij gezocht. Optredens worden onder andere bekendgemaakt via de Facebookpagina Popuppodium Almelo.