Algemeen

Gastspreker Jan Busscher te gast

TILLIGTE/LATTROP -  Jan Busscher kwam donderdag 25 april vertellen over zijn tijd als kind in de Tweede Wereldoorlog. De leerlingen van groep 5 t/m 8 van basisschool 'n Esch (Tilligte) en basisschool 't Kämpke (Lattrop) waren onder de indruk van wat Jan allemaal kwam vertellen. De leerlingen hebben 45 minuten aandachtig geluisterd.

Jan heeft eerst verteld over de oorlog van nu (Oekraïne/Gaza) en toen maakte hij de interessante overstap (connectie) naar de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft de leerlingen met woorden en foto's laten zien hoe hij de Tweede Wereldoorlog als kind (Tilligtenaar) heeft ervaren.

”Hij heeft ons laten zien hoe hij als kind in die tijd het beste kon schuilen voor bommen, ook vertelde Jan dat het soms leek alsof er zilveren sneeuw (antiradarsneeuw) naar beneden kwam in Tilligte. Het leek in sommige nachten wel alsof de zon scheen en dat bleken toch brandbommen te zijn, één brandbom kwam terecht op de boerderij waar Jan vroeger woonde. Ook vertelde hij over zijn vader die was opgepakt door de NSB, alleen omdat hij in de buurt van een incident de koeien stond te melken.”

Het team wil Jan ontzettend bedanken voor het delen van zijn boeiende verhalen. ”Interessanter dan dit gaan wij het niet krijgen met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog. Dit sluit volledig aan op de belevingswereld van al onze leerlingen. Wij waarderen het dat hij vrijwillig zijn verhalen/ervaringen deelt met onze leerlingen.”