Algemeen

Op Bevrijdingsdag 5 mei gaat bij Van Heek Textiles de vlag in top!

LOSSER - Na de nostalgische herinnering van de bevrijding van dorp Losser op 3 april 1945 wordt ook op de Nationale Herdenkingsdag van 5 mei de vlag weer gehesen bij Van Heek Textiles. Op 5 mei gaat een groep van 43 lopers van AV Iphitos, de Dinkel Survival Runners en Loopgroep De Lutte het bevrijdingsvuur weer van Wageningen naar de gemeente Losser brengen. Deze mooie actie wordt ook dit jaar weer mede financieel gesteund door firma Van Heek Textiles. Dit jaar zal de grote intocht in Overdinkel plaatsvinden. Maar vooraf zal een groep van die lopers bij de Van Heek fabriek samen met directie en medewerkers de vlag hijsen ter nagedachtenis aan de gebeurtenissen die op 3 april 1945 daar hebben plaats gevonden. Hiervan is door mevrouw Stien Meijerink-Hannink namens de Historische Kring Losser een waar gebeurd verhaal opgetekend uit een interview met de heer Kleerebezem.

Onderstaand het bijzondere verhaal dat uit een grotere context komt waarin de relatie met Van Heek wordt beschreven.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, als de bevrijding aanstaande is, hebben Duitse soldaten bij Van Heek verschillende ramen ingeslagen en meerder uitkijkposten geïnstalleerd. Ook in de omgeving van de fabriek hebben groepen Duitsers zich ingegraven om de fabriek tegen de bevrijders te verdedigen. Op tweede paasdag marcheert een vijftigtal Duitse soldaten ’s morgens naar de fabriek en in het dorp wordt een kanon opgesteld. Vanuit het dorp kijken de Lossenaren ongeduldig richting het zuiden waar constant een naderend vliegtuigje de bevrijders volgt. De bevrijding komt vanuit Glanerbrug en de Engelse pantsers hebben al op eerste paasdag Glane en Overdinkel bereikt. Tegen de avond van tweede paasdag marcheren Duitsers geluidloos af uit de fabriek en op dinsdagmorgen 3 april 1945, als de bevrijders zich langs de Gronausestraat langzaam richting Losser bewegen, waagt de heer Kleerebezem (architect van het fabrieksgebouw en werkzaam bij van Heek) zich naar de fabriek om de Nederlandse vlag te hijsen. De fabriek is verlaten en de vlag is snel gevonden. Wanneer hij de vlag in top heeft wordt hij vanuit de oevers van de Dinkel heftig beschoten. Hij strijkt de vlag en ligt geruime tijd op zijn buik op het dak. Nadat er links en rechts wat geschoten is waagt hij het opnieuw en dit keer met succes! 

Vanuit het dorp Losser ziet men emotioneel de vlag op Van Heek verschijnen terwijl men zelf nog niet is bevrijd. Voor veel inwoners van Losser is het wapperen van de Nederlandse vlag op de vierkante toren van Van Heek het einde van de oorlog dat voor eeuwig in hun geheugen is gegrift.

Tot zover dit verhaal van 80 jaar geleden en terug naar nu. Omdat deze herdenking een vijfjaarlijks jubileum is, maar vooral vanwege de dreigende situatie in Europa is er dit jaar een overweldigende inschrijving van meer dan 230 groepen voor de Bevrijdingsvuurloop bij het Nationaal Comité Wageningen45 binnengekomen. Zo ook de groep uit Losser en de route die de lopers met het bevrijdingsvuur volgen, voert ’s nachts vanaf ongeveer 1.00 uur vanuit Wageningen eerst een stuk langs de Rijn en vervolgens over Arnhem en de Posbank. Bij Doesburg wordt de IJssel overgestoken om door de Achterhoek de estafetteloop te vervolgen richting de gemeente Losser. In Overdinkel wordt om ongeveer 16.15 uur de intocht gehouden met het plein voor het Trefhuus als eindpunt waarna het bevrijdingsvuur wordt overgedragen. Burgemeester Diepenmaat zal daarmee de zuil met het embleem van het Bevrijdingsvuur ontsteken. Het wordt zeker op prijs gesteld als veel mensen deze intocht bijwonen om zo het feit van het belang van 5 mei 1945 te herdenken, de dag dat Nederland de vrijheid terug kreeg en waar we heel zuinig op moeten zijn.

Uw reactie