Algemeen

Mevrouw Oude Elferink blaast maar liefst 106 kaarsjes uit

OLDENZAAL - Wat een heerlijk spontane, lieve en vooral humoristische vrouw is mevrouw Oude Elferink. Afgelopen zaterdag mocht ze maar liefst 106 kaarsjes uitblazen, waar ze heel dankbaar voor is.

Een dag eerder kreeg ze een prachtige paarse orchidee van de burgemeester. “Hij had zijn carnavals- kostuum al aan en nam deze plant voor me mee. Hij weet precies wat ik mooi vind,” zegt ze met een grote glimlach op haar gezicht. “We hebben samen gelachen. Het was heel gezellig.”

Als het mooi weer is gaat mevrouw Oude Elferink nog steeds een rondje door de buurt wandelen. “Vandaag niet hoor. Nu waait het veel te hard. En ik moet wel mijn rollator meenemen. Die heb ik tegenwoordig bijna overal bij nodig. Mijn zoon wandelt ook regelmatig mee en hij heeft ‘1,2,3,4’ ingevoerd. Als hij begint te tellen moet ik sneller gaan lopen. In het begin vond ik dat heel lastig, maar nu gaat het goed,” zegt ze trots. Het laatste stukje naar huis moet ze de bult op, dus dat is bijna iedere dag een pittige workout.

Nog steeds eet ze met smaak. “Mijn lievelingseten is zuurkool. En boerenkool. Ik weet nog goed dat mijn moeder vroeger een keer zei dat het goed met je gaat zolang het eten je nog smaakt. Soms vind ik iets weleens wat minder lekker, maar dan eet ik het ook gewoon op.” Ze is een moderne vrouw, want hoewel ze de ouderwetse Hollandse pot erg waardeert, kan ze ook erg genieten van chili con carne.

Vroeger had ze een eigen bibliotheek en lezen doet ze ook nog steeds met veel plezier. De boeken van de ‘De zeven zussen’-serie van Lucinda Riley heeft ze verslonden. Maar het boek ‘Bed  & Breakfast van Ilja Gort, dat ze net uit heeft, is volgens haar ook een grote aanrader. “Het is een geestig boek waar ik veel om heb gelachen. De schrijver is een grappige man.”

Ook de krant leest ze nog twee keer per dag. Ze houdt de actualiteiten dus nog goed bij. “Maar wat ik niet wil lezen, lees ik niet hoor.” Op zondagochtend kijkt ze graag naar het culturele programma ‘WNL’,  waar ze daarna uitvoerig in de auto met haar zoon over discussieert wanneer hij haar op komt halen.

Een gouden tip om deze bijzondere leeftijd te bereiken heeft mevrouw Oude Elferink niet. “Onkruid vergaat niet,” zegt ze met een ondeugende blik in haar ogen.