Algemeen

Herdenking slachtoffers bevrijdingsfeest 8 mei 1945

OLDENZAAL - Op 8 mei organiseert de werkgroep Een stil verdriet voor de vijfde keer een herdenking voor de acht slachtoffers van het bevrijdingsfeest van 8 mei 1945. We zijn 80 jaar verder, maar de ontploffing van die nacht dreunt nog steeds na.

Op Moederdag 10 mei 2020 sprak een lid van de werkgroep in een lege Plechelmuskerk over het stille verdriet dat de moeders van de slachtoffers ieder jaar weer moeten hebben gehad. Intens, stil verdriet. Een verdriet waar niet over werd gesproken. “Mijn moeder knikte en huilde alleen maar”, was de reactie van de familie Krüpers.

Het was wel duidelijk. Er moest een plek komen voor herdenken, een plek voor dat stille verdriet. Heel veel Oldenzalers steunden het initiatief en op 8 mei 2021 werd de plek met een mooie bijeenkomst met veel nabestaanden aangeboden.

Dit jaar is het 80 jaar geleden. Het stille verdriet heeft een plek gevonden. Het is er nog steeds, maar er is een plek van gedenken, een plek van erkenning. Dit jaar heeft het stille verdriet van Oldenzaal op 4 mei zelfs een plek gekregen bij de Nationale Dodenherdenking op De Dam in Amsterdam. Jan Raeke heeft daar samen met zijn dochter Annemarie, begeleid door zijn dochter Marloes en een lid van de werkgroep, een krans gelegd voor de burgerslachtoffers. Jan vertelt in een kort filmpje dat hij om 8 uur aan zijn broer Gerrit denkt. Met Gerrit dachten wij ook aan de andere zeven slachtoffers en hebben we tegelijk gedacht aan al die mannen, vrouwen en kinderen die nog dagelijks het slachtoffer zijn van oorlogsgeweld.

Op 8 mei staan we om 20.00 uur letterlijk 1 minuut stil. We verzamelen om 19.45 uur tegenover Hotel ter Stege. Iedereen is van harte welkom. Na 20.00 uur is er gelegenheid om bloemen of iets anders op de plek te leggen. Geert Christenhusz zal weer een heel passend gedicht voordragen en er zullen nog een aantal andere sprekers zijn.

Op 8 mei om 20.00 uur zijn we 1 minuut stil. Om de slachtoffers van 80 jaar geleden te herdenken. Eén minuut waarin we moeten beseffen hoe dankbaar wij mogen zijn dat wij hier in Nederland al 80 jaar in vrijheid kunnen leven. En dat dat niet vanzelfsprekend is.

Van Johnny Holtel is onlangs een nieuwe foto opgedoken. Helaas hebben we van Frans Nijhuis, 13 jaar jong, nog steeds geen foto. Wellicht staat hij op deze klassenfoto uit 1944 van de Radboudschool. Wie helpt ons?

Werkgroep Een stil verdriet: Mariët Blokhuis,  Daniëlla van der Stelt, Jeroen van der Meer, Martin Poorthuis, Henk Winkelhuis