Uitgaan & Cultuur

VVAL voorbereiding zit er bijna op

ALMELO - De naam VVAL staat voor Vrienden van Almelo Live, met een knipoog naar Vrienden van Amstel Live. Een aantal enthousiaste groepen en koren in Almelo bereiden zich voor op een groots festival dat op 20 april in de binnenstad zijn uitvoering zal krijgen. Al ruim een jaar is men met de voorbereidingen bezig waarbij elf koren en een orkest de Almelose bevolking zal laten zien en horen hoe heerlijk het is om samen muziek te maken.

Al om 13.00 uur gaat het spektakel van start op het plein voor Het Huis van Katoen en Nu. Alle groepen en koren brengen een ode aan Almelo door gezamenlijk het Twentse Volkslied ten gehore te brengen, begeleid door een accordeonist te weten Alexander Schoemaker en het geheel wordt gedirigeerd door Hans Visschedijk. Het is uiteraard de bedoeling dat iedereen die het Twentse volkslied kent meezingt of neuriet. Een mooi begin van een muzikale middag in Almelo.

In de kerken gaat het daarna van start

In de Bleekkerk aan de Hofstraat en de Doopsgezinde kerk aan de Grotestraat zijn die dag de locaties waar de muzikale amateurkunst te horen zal zijn. Vanaf 13.15 uur zijn beide kerken open waarbij de grotere groepen naar de Bleekkerk gaan en de kleinere groepen op weg gaan naar de Doopsgezindekerk (t.o. de Zwarte Parochie, voorheen pand Joldersma). De toegang is vrij.

Het publiek heeft een ruime keuze in het genre wat hen aanspreekt. Er kan worden genoten van een aansluitend programma want het laatste lied dat een koor brengt, wordt meegezongen en gespeeld door de groep die daarna optreedt. En dat laatste lied (dat kan allemaal in Almelo) zal telkens weer zijn het Almelo lied dat Humphry de Groot jaren geleden op de plaat heeft gezet. De indeling van de groepen zal een week van te voren kenbaar gemaakt worden in één van de dag- en/of weekbladen.

Deelnemers

De deelnemende koren en orkesten zijn: Overdag koor, Jeugd Orkest van Almelo, ACM Orkest van Almelo, Oostvaarders, Vissersvrouwenkoor De Schellevissen, Zwingkoor, Sursum Corda, Almeloos Mannenkoor, Akkoord, Toonkunst en Radujsja. Een veelheid aan culturele uitingen waarin koren en groepen willen laten zien hoe fijn het is om te zingen en te spelen. Een regisseur in de persoon van Jos Brummelhuis is aangetrokken om het geheel in goede banen te leiden en ervoor zorgen dat het geheel op zaterdag 20 april goed verloopt.

AAFM zal van het geheel audio en filmbeelden maken zodat men later via deze zender nog eens rustig kan kijken naar de beelden die men in het geheel heeft gemist. Het wordt een muzikaal feest voor iedereen die van muziek houdt en daarom vragen wij u de datum vast te reserveren in uw agenda. Waar kun je het neusje van de zalm van cultureel Almelo vaker zo dicht bij elkaar zien optreden? Honderd procent cultuur en dat allemaal zonder toegangskosten.