Uitgaan & Cultuur

Twentse Wijndagen 2023

OOTMARSUM - De eerste editie in 2022 trok vele bezoekers naar Ootmarsum. Bezoekers kwamen uit het hele land, Vorig jaar kwamen er zelfs complete gezelschappen, zoals vriendinnengroepen of een kookclub, die het evenement op social media hadden gezien. Het evenement zorgt voor een mooie promotie van Ootmarsum en de regio.  Zo boeken veel mensen een weekeindje in en rondom de kunst- en wijnstad.

De eerste editie in 2022 trok vele bezoekers naar Ootmarsum. Bezoekers kwamen uit het hele land, Vorig jaar kwamen er zelfs complete gezelschappen, zoals vriendinnengroepen of een kookclub, die het evenement op social media hadden gezien. Het evenement zorgt voor een mooie promotie van Ootmarsum en de regio.  Zo boeken veel mensen een weekeindje in en rondom de kunst- en wijnstad.

Wandelroute

De tweede editie van de Twentse wijndagen worden gehouden tijdens vier weekenden, van 6 t/m 29 oktober. Bezoekers lopen een route (totaal 1,5 km.)  door het historische stadscentrum waarbij ze negen wijnhuisjes aandoen. Deze vertegenwoordigen wijngoederen uit Frankrijk, Italië, Luxemburg, Oostrenrijk en Spanje. Elk weekend is er een vertegenwoordiger van een wijnhuis aanwezig. Onder hen mogelijk ook de Spaanse ex profvoetballer Andrés Iniesta, die een prachtig wijngoed bestiert.

Speciaal wijnglas

De route is opgenomen in een wandelboekje, verkrijgbaar bij drie speciale informatiehuisjes, aan de Marktstraat, Grotestraat en op het Kerkplein.  Bij aanschaf krijgen wijnliefhebbers een speciaal wijnglas met inscriptie voor 6,50 euro en daarbij het routeboekje. Losse muntjes voor een proefglas wijn kosten 2 euro. Speciale vouchers geven bovendien recht op een heerlijke Twentse wijnbonbon en toegang tot één van de wijnlezingen in de Simon en Judaskerk. Ook is er een aantrekkelijk randprogramma. Zo klinkt er tijdens het evenement overal live muziek in de historische straatjes en op het Kerkplein. 

Keycord

Bij één van de drie speciale infohuisjes kun je een keycoard aanschaffen. Met het halskoord hoef je je nooit af te vragen waar je je glas moet neerzetten als er even geen plek is. Je hebt het namelijk altijd bij de hand, of liever gezegd: om de hals.

Kerkplein

Op het Kerkplein is tevens het centrale proefplein onder de stretchtent, waar je een keuze kunt maken uit álle wijnen van de 9 wijnhuizen, die er staan opgesteld om nog eens te kunnen proeven. 

Oesterbar

De wijn smaakt nog beter, met een heerlijke oester. Het Kerkplein is namelijk ook het decor voor de oesterbar met champagne, onder toeziend oog van de Ootmarsumse kok Ton Kouwenberg.

Delicatessenwinkel De Noaber uit Ootmarsum heeft op het Kerkplein een winkeltje ingericht waar Twentse kaas, Twentse worst, noten en olijven te verkrijgen zijn.

Vrijdagavond, netwerkavond

Nieuw dit jaar zijn de netwerkavonden op het Kerkplein op de 4 vrijdagen. Vriendengroepen, collega’s en ondernemers ontmoeten elkaar vanaf 17.00 uur onder het genot van een goed glas wijn en een hapje. En er is live muziek. Voor de Twentse wijndagen is op 6 oktober een landelijk politiek kopstuk uitgenodigd. Hij of zij zal om 18.00 uur ingaan op de relatie tussen provinciaal en landelijke politiek. Op 20 oktober wordt technisch directeur Nico-Jan Hoogma van Heracles Almelo om 18.00 uur geïnterviewd door Bert van Losser (RTV Oost). 

Wijnquiz

Verder kunnen bezoekers meedoen aan de wijnquiz waarmee leuke prijzen kunnen worden gewonnen. De vragen staan in het routeboekje en bij alle 9 wijnhuisjes kun je een vraag beantwoorden.

Wijnlezingen

Elke vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag wordt door deskundige oenologen en vinologen boeiende wijnlezingen verzorgd, in de RK kerk op het Kerkplein. Op de website worden alle lezingen vermeld. Bezitters van een voucher kunnen hier aan deelnemen.

Zuivelhoeve zorgt voor bite bij het wijn proeven

De Zuivelhoeve zorgt bij álle 9 wijnhuisjes met de heerlijkste kaasjes, worst en noten voor een lekkere bite bij het proeven van de wijnen. 

Wijnbonbon met glas Spumante

Bij Bon Bien Chocolaterie aan de Kapelstraat kunnen voucherhouders genieten van een heerlijke wijnbonbon met een glas Spumante van het wijnhuis Andrés Iniesta. De rode wijn in de bonbon komt van wijngaard Adebaer uit Geesteren.

Website

Kijk voor het hele programma op www.twentsewijndagen.nl