Uitgaan & Cultuur

Twaalfde expositie Kunst Punt Almelo

ALMELO - Kunst Punt Almelo doet er alles aan om Almelo leuker en aantrekkelijker te maken. Van 30 mei tot en met 30 juni is er werk te zien van drie Twentse kunstenaars die directe en indirecte banden hebben met Almelo. De officiële opening van de expositie vindt plaats op zaterdag 1 juni om 15.00 uur.

Het is de eerste keer dat er werk te zien is van kunstenaars die niet of niet meer in Almelo wonen en werken. Joke van Dijk licht deze keuze toe: “Het bestuur vindt dat het Kunst Punt Almelo af en toe ook haar grenzen mag verleggen. Om te beginnen met een expositie van drie Twentse kunstenaars.” Overigens zijn Hans Jansen en Eva van de Burgt geen onbekenden van Joke: “Hans ken ik al jaren van het modeltekenen in het Kreatief Centrum bij Hof 88. Hans was in het verleden ook actief in het kunstenaarscollectief BAK in de Doelenstraat. Eva van de Burgt woonde tot voor kort in Almelo en deed in 2021mee met de Atelierroute. Beiden komen af en toe buurten in het Kunst Punt.”

Het werk van Alex Soepboer is voor Joke nog een verrassing. Alex is goed bevriend met de Almelose kunstenaar Randy van Lingen: “Een paar jaar geleden heb ik tegen Alex gezegd dat hij zijn werk moet gaan exposeren. Vorig jaar stond hij in het Volkspark Enschede. Hij maakt prachtige tekeningen en beelden.” Arie-Jan Arbouw ging de drie kunstenaars interviewen. Het atelier CXI van Alex Soepboer ligt in de binnenstad van Enschede. “Ik was met stomheid geslagen door de diversiteit en de enorme verzameling van kunstwerken, materialen en apparatuur.” Prachtige tekeningen in potlood en inkt, later uitgewerkt in driedimensionale modellen en beelden op schaal. Maar vooral veel, heel veel. Alex beaamt dat zijn leven vol is van tekeningen en andere vormen om zijn boodschap over te brengen: “Het liefst maak ik niet alledaagse kunst. Ik zie me als een bedenkselmaker. Ik laat me inspireren door momenten van onze geschiedenis en de magie en symboliek die daarmee samenhangt.”

Het werk van Hans Jansen uit Vriezenveen is bij Arie-Jan bekend: “Hans heeft ooit een prachtig ingekleurde modeltekening van mij gemaakt. En zijn eerdere tetradrukken waren vorig jaar te zien in de Grote Kerk.” Hans is al jaren met etsen bezig: “Ik hoorde dat binnenkanten van drankkartonnen ook als drukmateriaal gebruikt konden worden. Sindsdien experimenteer ik veel met deze droge naald etstechniek.” Hans heeft zo’n beetje alle kunstopleidingen gevolgd zodat hij op een zo hoog mogelijk niveau kon lesgeven. In het atelier liggen overal boekjes vol met schetsen van personen, gebouwen en landschappen. “Het liefst teken ik naar waarneming. Traditioneel en ambachtelijk.”

Het interview met Eva van de Burgt vond plaats in het Kunst Punt Almelo. Eva woont in Hengelo, waar ze haar atelier aan huis heeft. Sinds 2022 exposeert ze veel en haar werk is zelfs in een appartement in Dubai te bewonderen. Eva’s werk is vrij en intuïtief: “Vorig jaar heb ik bij Rob Koenders schilderles genomen. Mijn verwachting was dat als je meer beheersing hebt over een mes of penseel, je ook andere dingen kunt creëren. Maar Rob stimuleerde me om juist veel losser te gaan schilderen. Dat werkte bevrijdend.” Eva laat Arie-Jan een afbeelding van het kunstwerk in Dubai zien: “Het appartement is nu verkocht aan een Taiwanees. Hij vindt de muurschildering cool en laat hem staan. ’Maybe one day, the art will be worth more than the house’.”