Uitgaan & Cultuur

Tubbergs carnaval beleeft weergaloos gemeentegala in Turvendorp

LANGEVEEN - Het gemeentegala vindt jaarlijks plaats in het sleuteldorp. Dit jaar was het de eer aan Langeveen. In Zaal Waaijer zetten carnavalsverenigingen uit alle kerkdorpen hun beste beentje voor op het podium. Tussen de vermakelijke buuts door, vond er, eveneens volgens traditie, een officieel moment plaats: het uitreiken van de eremedaille. Connie Hemmes uit Bruinehaar kreeg de onderscheiding overhandigd vanwege haar tomeloze een veelzijdige inzet als vrijwilliger in het Turvendorp.

De avond ging van start met de introductie van alle gemeentelijke hoogheden. Aansluitend heetten sleutelprins Thijs en zijn adjudant BJ hun gasten van harte welkom. Nadat vicepresident Raymond Kienhuis een woordje deed, gaf hij de presentatie uit handen aan Carlijn Plegt. 

Rondvliegende boterhammen

Met ‘als ze me missen, dan ben ik vissen’, beten de Schaop’nböllkes het spits af. De boterhammen vlogen door de zaal toen Wessel Grobbink alvast wat aas uitgooide. Bij de Reutummer Pin’n gingen vervolgens de voetjes van de vloer. Zij hadden de poppen, althans onderbenen verkleed als poppen, aan het dansen. Stefan Vissia van de Papsleef’n uit Geesteren nam het stokje over als Ug-Ly de Chinees. Hij vertelde over zijn ervaringen als ‘ongewenste immiglant’ in Tubbergen. Zijn scherpe grappen leverde hem een daverend applaus op.

Cursus drugsgebruik

Het duurde even voordat de Dubbelgarde uit Harbrinkhoek-Mariaparochie kon beginnen aan hun act. Hiervoor werd het hele podium omgebouwd tot kroeg. Het wachten werd beloond want de piraten hits en evergreens die ze brachten, kregen ze de hele zaal in beweging. Namens Fleringen gaf Ton Mentink even later een cursus over drugsgebruik. Met een nagenoeg feilloos westers accent kreeg hij het publiek op de hand. “Tja, het was dit of melkveehouder, maar dat wil je toch niet doen!”, sprak Mentink die in het dagelijks leven melkveehouder is. Ter afsluiting zong hij ‘what a wonderful world’ van Louis Armstrong wat hem een staande ovatie opleverde. 

Burgemeester schudt dubbelganger de hand

Dat er een dubbelganger van burgemeester Anko Postma in de gemeente Tubbergen woont, maakte Manderveen duidelijk. De Venfluiters brachten zo’n indrukwekkende persiflage dat de (echte) burgemeester na afloop het podium op stapte om Jeroen, Timo en Thijs lachend de hand te schudden. De Albergse Raad van Elf gooide het over een heel andere boeg met Piraten Radio De Vluchteling (PRDV). Afgaande op de reacties viel de act in de smaak bij het enthousiaste publiek. Voordat de Dansmariekes en Vasse het geslaagde gemeentegala afsloten zette erelid van de Turftrappers, Bennie Oosterik, als Bets Pikstrik de zaal op de kop met zijn karakteristieke humor en woordgrappen.

Na afloop van het gemeentegala bleef het nog lang gezellig in sleuteldorp Langeveen. 

Fotografen: Marian Snippe en Marieke Eijsink