Uitgaan & Cultuur

Toneelvereniging Klaver
Interview met nieuw talent

DENEKAMP - ‘Boerenbont en Rode lampjes’ is de nieuwe voorstelling van Toneelvereniging Klaver uit Denekamp. Het is een hilarisch stuk waarbij veel te lachen valt, de titel alleen al wekt rode oortjes op. Benieuwd hoe het gaat aflopen? Kaarten zijn te bestellen bij Sylvia, tel. 0541-351224 of Veroni, tel. 0541-853112 of online via toneelverenigingklaver.nl. De uitvoeringen zijn op vrijdag 17, zaterdag 18 en zaterdag 25 november om 20.00 uur en op zondag 26 november om 18.00 uur. Kom op tijd, vol is vol. Debutante op het podium is Tess Reerink. Veroni Lukens interviewde haar voor de Dinkelland Visie.

Tweede staand van links Tess Reerink.

Hi Tess, vertel even wie je bent, hoe oud je bent en wat je in het dagelijks leven doet, zodat mensen een voorstelling kunnen maken wie nu de rol van dochter Klaartje op zich heeft genomen bij het toneelstuk 'Boerenbont en Rode lampjes’.

“Hoi, mijn naam is Tess Reerink en ik ben 22 jaar oud. In het dagelijks leven werk ik als Praktijkverpleegkundige bij Zorggroep Sint Maarten en als MTH-verpleegkundige bij Maartje. Daarnaast heb ik een hond genaamd Boet, waar ik erg gek mee ben en sport ik regelmatig bij de sportschool in Denekamp.” 

Jij doet voor het eerst mee, ben je hiervoor gevraagd of heb je jezelf aangemeld?

“Ik ben al jaren actief bij toneelvereniging Klaver. Dit is er met de paplepel ingegoten. Mijn vader, Arjan Reerink, is regisseur geweest en mijn moeder, Sylvia Bossink, heeft altijd achter de schermen veel geholpen met onder andere de grime. Zo ging ik als klein meisje altijd mee naar de opvoeringen, zelfs al bij de Gulle Waard kroop ik onder de tafels door. Voor de corona ben ik mijn moeder gaan assisteren bij haar rol als secretaris en heb ik verteld wel eens mee te willen doen. Ik was al vergeten dat ik dit had aangegeven, totdat voorzitter Ellen Boersma (die dit jaar ook meespeelt in het stuk), vroeg of ik mee wilde doen tijdens de jaarvergadering. Hierop heb ik al snel ja gezegd.” 

Wat is zo boeiend aan toneel?

“Ik vind het erg leuk om in een rol te kruipen en jezelf voor te doen als iemand anders. Dit is soms ook erg moeilijk, bijvoorbeeld wanneer ik verlegen moet spelen, terwijl ik dit totaal niet ben. Daarnaast is het een erg gezellige club samen, iedereen is welkom en in voor een praatje en drankje. Dit maakt het ook buiten het oefenen en de voorstellingen erg leuk om erbij te zijn.”

Wat heeft jou getriggerd om mee te doen? Of laten we beter zeggen, wie is je grote voorbeeld?

“Wat mij getriggerd heeft om mee te doen is iets nieuws proberen en hiermee buiten mijn comfortzone te gaan. Op het podium staan vind ik niet spannend, maar toneel spelen, acteren dat is iets wat nieuw voor mij is. Ook vind ik het erg leuk om mensen aan het lachen te maken en ik kan je verzekeren, dat gaat lukken bij dit toneelstuk.

Mijn grote voorbeeld is dan toch wel Ilse Peters. Ik vind het erg knap hoe zij zich kan inleven in haar rol en hoe ze daarnaast ook kan improviseren. Het acteren is op haar lijf geschreven.”

Is het een leuke groep met wie je op de planken mag staan?

“Het is een hele leuke, gezellige, diverse groep. Iedereen heeft een rol die hij of zij goed kan opvoeren en bij hem of haar past. Ook voor de repetities en er na is het erg gezellig en wat ik ook leuk vind is dat iedereen erg enthousiast is voor dit stuk, omdat het erg anders is als onze voorgaande stukken. Hierdoor is iedereen ook al meteen opzoek gegaan naar spullen voor het decor en kleding die ze aan willen trekken. Dit delen we dan met elkaar, zo doen we het ook echt samen. Ik zal ze aan jullie voorstellen:

Ilse Peters, Ellen Boersma, Martijn Blokhuis, Jos Lukens, Jeroen Blokhuis en Kristina Slots. Wie zij spelen houd ik nog even geheim...”

Regie is in handen van Marja Bos, waar ook de repetities plaats vinden. Vertel eens hoe moeten we dat zien, met z'n allen aan de keukentafel?

“Nee, we zitten niet met z'n allen aan de keukentafel. Marja heeft een erg mooie deel ter beschikking, waar wij de coulissen ruim van tevoren neer kunnen zetten. Zo kunnen we het toneelstuk vanaf het begin al goed oefenen zoals het straks op het podium ook zal zijn. Dit helpt mij vooral als nieuweling om meteen te wennen aan dat gevoel.

Marja heeft altijd optijd de koffie klaar en na de tijd een lekker koud pilsje.”

Toneelvereniging Klaver is al jaren bekend in Denekamp. Weet je ook waarom in deze tijd van social media de mensen nog steeds weer de weg kunnen vinden naar het toneel?

“Via social media kun je veel mooie films en series bekijken, maar ik denk dat zo'n scherm juist afstand creëert. Mensen willen het spel in het echt zien en het echt voelen. Bij het bekijken van een toneelopvoering ben je er live bij en zie je ook soms de foutjes, maar dit maakt het juist erg mooi. In films en series zijn scenes wel minstens 10 keer opgenomen, een toneelopvoering moet op dat moment goed gaan en dat maakt dat de hele sfeer anders is, veel echter, en dit brengt mensen juist bij elkaar. Daarnaast zit je er ook met andere mensen die komen voor een leuke en gezellige avond en niet alleen om hun tijd te bedrijven, wat wellicht met een filmpje op de bank wel zo is. Toch kun je het niet geheel met elkaar vergelijken denk ik.” 

Je mag nog niet verklappen waar het over gaat, maar kun je ons iets vertellen...?

“Het is een erg verrassend stuk, iets wat heel anders is en je niet zou verwachten bij Toneelvereniging Klaver. Ons decor speelt zich vaak af op een boerderij, maar dit jaar niet. Dit jaar is een boerenjongen op de vlucht geslagen voor zijn schoonmoeder en verloofde. Hij komt ergens terecht waar rode lampjes een groot thema zijn. Wanneer dan de klanten van de eigenaressen op bezoek komen, wordt het wel heel verwarrend... Voor de rest zou je toch echt langs moeten komen om te kijken.“