Uitgaan & Cultuur

Theatermaakster Ruth Bakker treedt week op voor Almelose basisscholen

ALMELO - Enkele weken geleden speelde theatermaakster Ruth Bakker nog bij Broekhuis haar jubileumvoorstelling ‘Loet viert feest’. Van maandag 20 tot en met 23 maart speelt ze in Hof 88 meerdere malen ‘Loet moet zwemmen’. “Het is echt een theaterbeleving voor leerlingen van de onderbouw. Voor velen zal het zelfs eerste voorstelling in het theater zijn.”

Theatermaakster Ruth Bakker staat met de voorstelling ‘Loet leert zwemmen’ een week in Hof 88. Foto: Marcel Krijgsman

Voor de van oorsprong Almelose theatermaakster is het weer even optreden op bekend terrein. “Hof 88 is mijn thuistheater, daar kom ik al van jongs af aan. Mijn vader heeft er als vrijwilliger gewerkt bij de techniek. Zo heb ik Joris Kemp leren kennen en de hoofdtechnicus.” 

Het ‘spelen’ zat er bij Ruth al vroeg in. Als kleuter verzon ze al toneelstukjes en trad ze graag op voor familie. Op de basisschool wilde ze graag de hoofdrol in de musical. En ook op het CLA (nu Noordik) stond ze bij vele voorstellingen op het podium. “Ik heb altijd al een passie gehad voor toneel, en voor kinderen. Een tijdje heb ik in het onderwijs en speciaal onderwijs gewerkt. Daar deed ik veel met drama en muziek. Daar bereik je kinderen goed mee, het verbindt elkaar.” Een stap richting kindertheater was voor Ruth een heel logische.

Ruth schrijft haar eigen voorstellingen en 12,5 jaar geleden ontstond in een hotelkamer in Marokko haar belangrijkste personage: Loet. Een nieuwsgierig meisje dat graag alles wil onderzoeken en zelf wil uitproberen. Ze is een beetje ondeugend, bijna altijd vrolijk en ze vindt dat alles kan. “Ik herken mijzelf wel in haar”, bekent Ruth. “Ik heb altijd een beetje het gevoel gehad dat ik het net even anders wilde dan hoe het ging of hoe anderen het wilden. Toen ik voor het eerst ging schrijven, heb ik denk ik onbewust meer dingen van mezelf in haar gestopt dan ik dacht.” 

De theatermaakster had alle tijd om te schrijven, zo vlak na de geboorte van haar dochter Lima. “In het eerste jaar had ze veel van die slaapjes. Dan ging ik vaak schrijven.” Lima heeft in haar kleutertijd en in groep 3 kleine rolletjes meegespeeld in haar moeders voorstellingen. “Dat was voor haar ook heel normaal, ze wist niet anders. En ze staat nog steeds op het podium, ze danst heel veel.”

Inmiddels heeft Ruth de 27e voorstelling over het ondeugende meisje geschreven: Loet viert feest. Een feestelijke, muzikale en interactieve kindervoorstelling, waarin Loet samen met hulp van alle kinderen een verrassingsfeestje voor haar hond Mango organiseert. Met deze jubileumvoorstelling staat ze de komende dagen niet in Hof 88. “Dit verhaal heb ik laatst al gespeeld in Almelo. En hoewel herhaling vaak leuk is voor jonge kinderen, kom ik met ‘Loet moet zwemmen’.”

Loet wil leren zwemmen en binnenkort mag ze weer naar zwemles. Maar ze vindt al dat water ook wel een beetje spannend. En ze weet niet of ze haar adem wel lang in kan houden. Loet denkt dat haar lieve hond Mango haar wel kan helpen. Zij kan namelijk al zonder bandjes in het water. Samen met de kinderen bedenkt Loet de gekste dingen om te doen in het water. “Kinderen die Loet al kennen, die weten het wel: Loet doet altijd net een beetje anders. Dus deze zwemles gaat ook anders dan anders.” 

Op Youtube staan verschillende afleveringen van de knotsgekke kinderserie Loet doet.