Uitgaan & Cultuur

Terugblik op een bijzondere herdenkingsviering Jan Schoenaker

SAASVELD - Op zondag 29 oktober was er een herdenkingsviering ter nagedachtenis aan glazenier Jan Schoenaker (april 1923 - oktober 2017) in Saasveld. Tijdens deze viering, die werd voorgegaan door karmelietes Sanny Bruijns, werd stilgestaan bij de drieënveertig door Jan Schoenaker ontworpen gebrandschilderde ramen. 

Terwijl Sanny vol bewondering vertelde over de raamwerken waarin Bijbelse vertellingen zijn afgebeeld, scheen licht van buiten de kerk precies op het raamwerk de kerk binnen. Dit zorgde ervoor dat de ramen die zijn vormgegeven in expressionistische stijl, met sprekende gebaren en opvallende details, nog meer bewondering kregen bij de aanwezigen van deze viering. Met gedichten en goedgekozen muzikale werken, verzorgd door Da Capo onder leiding van Resy Weernink, was dit een prachtige viering en tevens herdenking aan Jan Schoenaker. Aansluitend kon ieder het werk van Schoenaker bekijken dat in de kerk tentoongesteld werd, onder andere bestaande uit houtsnijwerk, aquarel- en olieverfschilderijen. Onder het genot van een kop koffie werd na gekletst en door diverse mensen uitgesproken wat de kerk in Saasveld, mede dankzij het werk van Jan Schoenaker, zo bijzonder maakt.

Op woensdag 1 november was er in de middag een speciale kinderviering voor alle kinderen van de basisschool, ouders, opa’s en oma’s. Tijdens deze viering ging de aandacht eveneens uit naar ramen van Jan Schoenaker. De kinderen waren aan het woord, de speciale gedachteniskaars van Jan Schoenaker werd aangestoken en er werd een verhaal bij het eerst ontworpen raam, ‘De zaaier’, uitgelicht. In het bijzonder was er aandacht voor de kunstwerken van de kinderen. Onder begeleiding van Lucy Nijhuis heeft ieder kind een kunstwerk van glas gemaakt, deze zijn samengesmolten tot enkele prachtige panelen die tentoongesteld staan in de kerk. Het werk van de kinderen blijft te bezichtigen in de doopkapel achterin de kerk. Mede dankzij een financiering verkregen vanuit de Waijers-Schasfoort Stichting, is dit project mogelijk gemaakt.

Ine Flinkers