Uitgaan & Cultuur

Tubbergen schudt op z’n grondvesten tijdens fenomenale tweede editie

Rock am Esch voortaan met dikke letters op nationale festivalkaart

TUBBERGEN - Met meer dan 2.000 bezoekers heeft muziekfestival Rock am Esch zichzelf overtroffen. Niet alleen het bezoekersaantal, ook de bevlogen organisatie en het grandioze muzikale aanbod zetten het jonge muziekfestijn, dat zaterdag 26 augustus voor de tweede keer gehouden werd, met dikke letters op de nationale festivalkaart. Zowel nieuwkomers MOTBAK en The Vadis Collective als onder meer de gevierde Red Hot Chili Peppers tributeband Californicated en The Buzz Lovers, die Nirvana ijzingwekkend goed wist te evenaren, oogsten niets dan lof.

Zonder wanklank trotseerden de muziekminnende bezoekers enkele regenbuien die ’s middags het terrein wisten te vinden. De organiserende stichting Rockfestival Tubbergen bedacht zich geen moment en deelde op het veld gratis 750 poncho’s uit. Daarna gingen de poncho’s uit en werd er doorgefeest tot het slotakkoord in de vorm van vuurwerkspektakel na middernacht.

‘Eindelijk een muziekfestival in Tubbergen’

Na het eerste, veelbesproken debuut van vorig jaar klonken zaterdag 26 augustus opnieuw raggende gitaren en beukende drums over de akkers aan de Haarweg in Tubbergen. Vanaf 14.30 uur was muziekfestival Rock am Esch aan. Het festivalterrein verwelkomde ruim 30 procent meer bezoekers dan vorig jaar. “Gezien het weer benieuwde het me hoe druk het zou worden”, zegt Karin uit Tubbergen. “Ik stond versteld van de grote stroom bezoekers. Ook veel van verder weg. Tijdens de regenbuien scholen veel mensen onder de tenten. Desondanks stond nog het hele veld vol.” Karin geniet naar eigen zeggen met volle teugen deze zaterdag. “Festivals zijn altijd gaaf”, vindt ze. “Heel mooi dat dit ook eindelijk wordt gehouden in Tubbergen. Ik zie hier zeker toekomst in.” 

Pittige verrassing

De organisatie besloot om dit jaar twee podia te plaatsen. Hierop vonden om en om de optredens plaats. Een gouden greep, bleek al snel. De artiesten werden stuk voor stuk met groot enthousiasme ontvangen. Bands als Disorder, Status Quotes -een Status Quo tributeband met geboren en getogen Tubbergenaar Toon Eppink als frontman , The Vadis Collective en Californicated lieten het publiek van begin tot eind rocken. Gijs Gasthuis uit Almelo zingt alle nummers van Red Hot Chili Peppers luidkeels mee. “Vorig jaar was ik hier ook op Rock Am Esch”, vertelt hij. “Ik vond het zo mooi dat ik gelijk kaarten kocht voor dit jaar. Daarna werd pas bekend gemaakt dat Californicated naar Tubbergen kwam. Ik ben een enorme fan die muziek.” Naast deze ‘pittige’ verrassing is ook het ‘thuisoptreden’ van Toon Eppink voor hem een aangename toevoeging. “Vorig jaar trad hij hier op met zijn CCR (Creedence Clearwater Revival, red.) coverband, The Fortunate Sons, ditmaal met Status Quotes, heel vet. Volgend jaar kom ik zeker weer.” 

Knallende afsluiter

Partyband The Bacon Factory zette als een na laatste act het festivalterrein compleet op stelten. Bezoekers doken massaal de zogeheten moshpit in. Publiek dat zich liever niet waagde aan de collectieve wildendans keek lachend toe.  Vanuit Spanje kwamen de muzikanten van The Buzz Lovers naar Rock am Esch voor een waanzinnige afsluiter. Veel bezoekers waanden zich tijdens dit optreden daadwerkelijk bij een Nirvana concert. Een daverende vuurwerkshow vormde het slotakkoord van een meer dan geslaagde tweede Rock am Esch. 

Eerste bands voor 204 geboekt

De organisatie werd door bands en bezoekers overstelpt met complimenten. “Dit jaar hebben we, ondanks de weersomstandigheden, opnieuw een stap voorwaarts gezet”, laat medeorganisator Bas de Jong weten. “De groei in bezoekersaantallen van de eerste naar de tweede editie geven ons het vertrouwen dat Rock am Esch een blijvend evenement in Tubbergen zal zijn. We willen vooral de gemeente, de lokale ondernemers en onze onvermoeibare vrijwilligers bedanken. Zonder hun bijdrage en ondersteuning is dit evenement niet mogelijk."

Een derde jaargang is verzekerd. Festivalfans en muziekliefhebbers kunnen de datum zelfs al noteren: zaterdag 31 augustus 2024. “Rock leeft overduidelijk nog steeds. Daarom hebben we de eerste bands voor volgend jaar al vastgelegd” meldt Wouter Velthuis van de organisatie. “Welke dat zijn? Haha, dàt blijft uiteraard strikt geheim.”