Uitgaan & Cultuur

Proonk of Pröttel in Stadstheater De Bond

OLDENZAAL - Het bijzondere blijspel Proonk of Pröttel wordt gespeeld in Stadstheater De Bond te Oldenzaal op vrijdag 10 mei om 20.15 uur, zaterdag 11 mei om 20.15 uur en op zondag 12 mei om 13.00 uur. Het is het schrijversdebuut van vader en dochter Gerard en Marijke Beuvink, afzonderlijk van elkaar al het nodige geschreven. Als primeur voor de Rommelpot voor het eerst een regisseur van buitenaf: de bekende Karel Kunne. 

Hoe mooi is dat! De bekendste toneelspeelster van de Rommelpot, Marietje Noordkamp, staat ook te trappelen. Deze rol van licht dementerende en slechthorende moeder is speciaal voor haar geschreven. De vorige keer, in 2023, moest ze helaas kort voor tijd haar rol afstaan vanwege een operatie. Ze is natuurlijk op respectabele leeftijd en hoelang ze nog kan spelen is ongewis. Ze hopen natuurlijk nog vele jaren te kunnen genieten van deze bekende en bijzondere toneelspeelster.  De Rommelpot en het publiek  kunnen haar nog niet missen.

Inhoud van dit bijzondere blijspel 
Het bestaan van het zeven generatie boerenbedrijf van de familie Takkenkaamp staat op het spel, mede door het gebrek aan opvolging en door allerlei wisselende wetgeving en milieueisen welke zorgen voor vele vraagtekens en onzekerheden over de toekomst. De oudste zoon Hendrikus heeft zijn overleden vader Jacob op het sterfbed beloofd voor moeder en het voortbestaan van hun bedrijf te zorgen. De middelste zoon Harrie wil het bedrijf verkopen nu er goede en ruimhartige uitkoopregelingen door de regering worden aangeboden. Dan heeft hij ook meer tijd voor zijn net opgerichte adviesbureautje. De jongste zoon Hubertus experimenteert in zijn grote groentekas met allerlei biologische producten om het bedrijf toekomstbestendig te maken. Moeder Takkenkaamp is van de harde hand en al langer slechthorend en de eerste voorzichtige verschijnselen van dementie komen aan de oppervlakte of doet ze alleen maar zo? Buurvrouw Marie staat er alleen voor met haar twee kinderen en heeft een zwak voor Huub die dit helaas niet in de gaten heeft. Hannes, de nieuwsgierige postbode, weet alles van iedereen en maakt daar soms dankbaar misbruik van. Als op een avond extreme weersomstandigheden zijn gemeld krijgt de bekende presentatrice Nelleke op de Tocht van het tv programma Pronk of Prullaria met haar manager Maarten een auto-ongeluk dicht bij de boerderij. Ze worden door de broers gered en behandeld in de boerderij. Deze gebeurtenis zorgt echter voor een zeer verassende omwenteling. Nelleke, die vanwege haar leeftijd afgedankt wordt, ziet een unieke kans voor een comeback op de tv als ze op de boerderij een zeer waardevol en interessant cultureel voorwerp ontdekt, waarvan de bewoners geen enkel vermoeden hebben. Om haar doel te bereiken bewerkt de sluwe Nelleke de naar liefde hunkerende argeloze broers die nog nooit wat met een vrouw hebben gehad. Op locatie wil ze dat ze haar ontdekking van de eeuw live op de Nederlandse buis presenteren om daarna met de buit te verdwijnen. Vreemd is echter dat steeds rond de sterfdag van Jacob onnatuurlijke mysterieuze zaken op de boerderij plaatsvinden. Met de hulp van de buurvrouw, Hannes, de nieuwsgierige postbode en haar slimme kinderen krijgt dit verhaal een verassende ontknoping.