Uitgaan & Cultuur

Poelifinario winnaar Alex Roeka in Stadstheater De Bond

OLDENZAAL - Alex Roeka staat op donderdag 23 november in Stadstheater De Bond met zijn voorstelling Nieuwe Dromen. In zijn theaterprogramma Nieuw Dromen, waarvoor Alex Roeka de Poelifinario Kleinkunst 2022 ontving, zingt en vertelt hij over de bitterzoete zindering van de liefde, de troostende poëzie van de schaduwkant, de opwindende zoektocht naar hoe het is, de schoonheid en kracht van de natuur, de indringende stem van het verleden, het gevoel van belangeloze vrijheid dat ontstaat in de onthechting en de louterende terugkeer naar het land van de jeugd.

Roeka werd geboren in Ravenstein. Als kind bezocht hij diverse kostscholen. Tijdens zijn middelbareschooltijd begon hij zich te interesseren voor muziek en poëzie. Hij studeerde psychologie in Nijmegen, maar besloot na zijn kandidaatsexamen te gaan varen. Hij werkte op een zeesleper, maar keerde na een jaar weer terug naar Nederland. Hij rondde in Amsterdam zijn studie psychologie af en was vervolgens een tijdje werkzaam als psycholoog. Hij begon begin jaren negentig liederen te schrijven en op te treden. Hij nam een demo op die hij naar Jacques Klöters stuurde die de liedjes op de radio begon te draaien. Klöters bracht hem ook in contact met een platenmaatschappij. Zijn debuut-cd kwam in 1996 uit: Zee van onrust.

Drie jaar later won hij de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het lied 'Noem 't geen liefde'. Sindsdien maakte hij diverse cd's, trad op in vele theaters in Vlaanderen en Nederland en kwam er in 2007 een boek van zijn hand uit: Mannenwoestijn, verzamelde teksten met bijbehorende cd. Twee van zijn cd's werden bekroond met een Edison: Beet van Liefde in 2009 en Gegroefd in 2013.

Tijden en kaartverkoop

Kaarten zijn beschikbaar vanaf € 21,50 per stuk incl. consumptie. Kaarten zijn te koop via www.stadstheaterdebond.nl of bij de theaterkassa, die ook telefonisch bereikbaar is via 0541-536300.