Uitgaan & Cultuur

Passie voor graven leidt tot stichting en een boek

ALMELO - “Ik heb hele mooie en interessante graven gezien en 145 objecten heb ik beschreven”, vertelt Harry Löwik. Hij is momenteel samen met zijn vrouw Anneke bezig om alle informatie en foto’s tot een boek te realiseren. Daarnaast heeft Harry Löwik een stichting  funerair Erfgoed opgericht die erfgoedgraven in kaart brengt en in stand houdt. 

3,5 Jaar trok Harry Löwik samen met zijn vrouw Anneke door Nederland om overal speciale graven in beeld te brengen. Hij heeft inmiddels alle provincies bezocht. Hij trof allerlei voorbereidingen en speurde het internet af om grafkelders, familiegraven en andere bijzondere graven in kaart te brengen en ze vervolgens te bezoeken en vast te leggen.

Harry Löwik heeft er heel bewust voor gekozen om niet hele familiegeschiedenissen uit te zoeken en op te tekenen. Hij beperkt zich tot vele bijzondere oude grafkelders, graftrommels en nog veel meer. “Een graf zegt vaak veel meer dan je op het eerste gezicht denkt. Je krijgt door graven en kerkhoven zoveel te weten over een stad en zijn omgeving”, vertelt Harry vol enthousiasme. “Dat is vooral de reden waarom die vele oude graven mij zo fascineren”.

Alle informatie voor het boek is nu binnen. Ook de foto’s. Alle vrije tijd gaan ze besteden aan het voltooien van het boek. Harry en Anneke gaan dit veelal samen doen. “Ook dit is een heel boeiend proces dat we hopelijk rond juli van dit jaar kunnen afronden. De voorkant van het boek is al duidelijk, dat wordt een afbeelding van het mausoleum van de familie van Rechteren-Limpurg uit ons eigen Almelo.” Zo heeft Harry ook alle andere graven beschreven en ingedeeld.

Grafkelder van de familie Alberda van Ekenstein

Op de begraafplaats bij de Nederlandse Hervormde kerk staat de grafkelder van de familie Alberda van Ekenstein. De neogotische grafkelder is van 1880 in opdracht van Jonkheer Meester Willem Carel Anthoon Alberda van Ekenstein gebouwd, de toegang is op het zuiden gericht en uitgevoerd in rode baksteen.

Het voorportaal heeft een zadeldak, gedekt met leien en een natuurstenen omlijsting. Onder de dakrand een concaaf helderrode bakstenen lijst met natuurstenen aanzetprofiel. Achter het voorportaal ligt de kelder die lager en breder is dan het voorportaal, deze heeft ook een zadeldak met leien. De geel geschilderde dubbele spitsboog vormige houten toegangsdeur heeft panelen en is omlijst door twee halve deurhoogte natuurstenen zuilen met kapitelen, hier boven tot in de top van de omlijsting een gedraaide rand met sluitstuk, alles in natuursteen. De voorgevel heeft twee hoeklijsten en drie rondvormige nissen waarvan de middelste iets hoger ligt, hierin is het familiewapen in natuursteen geplaatst. De twee zijkanten hebben beide een rondboognis en de achterwand van het voorportaal heeft drie rondboognissen met ventilatierooster.

Funerair Erfgoed

De stichting Behoud Funerair Erfgoed Almelo houdt zich bezig met het behoud van allerlei graven. Dit wordt funerair erfgoed genoemd. Ze zijn ook aangesloten bij het platform cultureel erfgoed Almelo. Samen hopen ze vele oude graven te behouden voor onze stad. In 2023 is Harry Löwik gestart met de stichting en alles wat nodig is om als stichting te kunnen functioneren. ,,Maar een vijfde bestuurslid erbij zou heel mooi zijn”, geeft Harry aan.

“Doordat we op zoveel verschillende plekjes in Nederland allerlei graftombes, grafkelders, graftrommels, mausoleums, maar ook kleine grafsteentjes hebben bezocht is onze voorliefde voor alles wat met funerair erfgoed te maken heeft alleen maar groter geworden. Dat maakt dat we met nog meer belangstelling en plezier dit boek verder voltooien”, aldus Anneke en Harry.