Uitgaan & Cultuur

Lezing ‘Noorderlicht zien, hoe dan?’ bij Cosmos Sterrenwacht Lattrop

LATTROP -  Noorderlicht. Velen dromen ervan het ooit te zien. Jij ook? Grijsgroene bogen, wit-, roze- en groengekleurde wapperende gordijnen die hoog boven je hoofd uit torenen en die je in adembenemende verwondering achterlaten. Ervaren hoe oorverdovend stilte kan zijn van een door de natuur geregisseerd schouwspel. Is het echt alleen maar een kwestie van geluk als je het waarneemt? Of kun je je kans vergroten?

Omdat er ook af en toe ook in Nederland noorderlicht te zien is, en daar veel aandacht voor is in de pers en op social media, besteedt Cosmos Sterrenwacht in Lattrop hier aandacht aan door middel van een lezing op zaterdagavond 27 januari. De sterrenwacht heeft Noorderlicht kenner Marjan Spijker uit Zwolle uitgenodigd voor een boeiend verhaal met bijzonderheden over dit fenomeen.

In deze lezing laat Marjan Spijkers aan de hand van eigen foto’s zien hoe indrukwekkend dit natuurverschijnsel kan zijn. Op een toegankelijke manier legt ze uit hoe noorderlicht ontstaat en hoe je je kans kunt vergroten het te zien. Ook onderzoek en volksverhalen komen aan bod want dit bijzondere fenomeen houdt ons mensen al vele eeuwen bezig. Vrijwel al Marjans noorderlichtfoto’s zijn in Noord-Noorwegen gemaakt en sinds kort ook op Svalbard.

Over Marjan

Marjan Spijkers (1969) is de schrijver en fotograaf achter www.noorderlicht.tips – onderdeel van Noorderlicht en meer. ‘Overdonderend en betoverend, dat is voor mij het beleven van noorderlicht. In 2011 zag ik het voor het eerst en heb het sindsdien al honderden(!) keren mogen zien. Fantastisch vind ik het om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van dit bijzondere natuurverschijnsel. Dit doe ik met foto’s, blogs, of het delen van relevante kennis om je eigen kans groter te maken via Noorderlicht.tips. Bovendien ben ik beschikbaar als noorderlichtgids en voor leuke lezingen.

In 1995 rondde ik mijn studie Scandinavische talen af met specialisaties in de poolgebieden en volksverhalen. Ik spreek vloeiend Noors en heb in communicatie- en marketingfuncties gewerkt. Ik was een van de oprichters van de reisorganisatie Fru Amundsen en tien jaar lang organiseerde en begeleidde ik zeer succesvolle en bekroonde kleinschalige noorderlichtreizen. 

Info

De lezing ‘Noorderlicht zien, hoe dan?’ is op zaterdag 27 januari om 20.00 uur bij Cosmos Sterrenwacht in Lattrop.

Na afloop van de lezing kunt u het observatorium met de telescopen bezoeken en een voorstelling in het planetarium bijwonen. Het programma duurt tot ongeveer half elf.

Tip: koop vooraf je tickets via de website, er zijn een maximaal aantal tickets beschikbaar. Meer informatie is te vinden op sterrenwachtcosmos.nl.