Uitgaan & Cultuur

Dinsdag 7 november Natura Docet:

Lezing in ‘Imkercafé’ over ‘schrikbeeld’ van onze zo nuttige bijen en ook de
imkers: de Aziatische Hoornaar

DENEKAMP - Nieuw in onze vaderlandse natuur een wespensoort genaamd ‘Aziatische Hoornaar.’ Bij alle verlies aan dier- en plantensoorten in de wereld zou je blij zijn met elke ‘natuuraanwinst’. Dat is echter niet het geval met deze Hoornaar. Met name niet voor onze bijen. Genoemde wespensoort is zelfs een schrikbeeld geworden voor het voor ons en de natuur zo nuttige, nijvere insect als de bij. 

Vooral de bijenhouders, de imkers, maken zich daarom grote zorgen over de komst van de Hoornaar naar onze streken. Hennie Groot Zwaaftink van de ‘Imkers Denekamp”: ‘Inderdaad, met name voor onze bijen is deze exotische wespensoort een regelrechte ‘doodsbedreiging’ die zich inmiddels heeft verspreid van Frankrijk tot Spanje, Portugal, Italië, Duitsland, Groot-Brittannië en België. En nu dan dus ook in ons land wordt de soort steeds vaker aangetroffen. Ze is dodelijk en een grote bedreiging voor de bijenstand. Wij imkers staan op scherp, nu de Aziatische hoornaar (AH) ook is opgedoken in de provincie Utrecht en aan de rand van de Gelderse Vallei. Het grote schrikbeeld is Frankrijk en Spanje, waar 50 procent van de bijenhouders al is gestopt, omdat de ‘monsterwesp’ al tienduizenden bijenvolken heeft verslonden. Waren er vorig jaar in Nederland 150 AH-nesten, dit jaar zijn er al 600 gezien. Iedereen moet uitkijken naar Aziatische hoornaar: de monsterwesp duikt op en dat betekent een ramp voor de toch al geplaagde en snel teruglopende bijenstand in ons land.”

Toch wel een onderwerp voor veel meer mensen dan alleen bijenhouders, daarom ook: Iedereen welkom!

De Imkers Denekamp organiseren nu dinsdag 7 november in Natura Docet hun eerste zogenoemde ‘Imkercafé’. Henny: “Ons Imkercafé is dinsdag 7 november a.s. de plek om kennis te nemen van alles wat speelt met betrekking tot de tegenwoordige (bedreigde) bijenstand en de grote bedreiging daarvan, zoals nu ook over het enorme gevaar van de Aziatische Hoornaar. Uitgenodigd zijn op deze (gratis) avond natuurlijk alle imkers, gevorderde en beginnende imkers. Maar iedere verdere belangstellende is van harte welkom.  Zo kunnen bijvoorbeeld startende imkers veel informatie opdoen van onder meer onze ervaren imkers die al wat jaren meelopen in de imkerij. En, de ervaren imker kan ook steeds weer leren van zijn collega’s.” Henny: ‘Want besef goed: bij imkeren ben je nooit uitgeleerd, geen bijenjaar is hetzelfde en zeker niet met de aanwas van de grote bedreiging als de Aziatische Hoornaar!”

Zeker ook een avond voor elke natuurliefhebber

De deuren van Natura Docet zijn vanaf 19.30 uur geopend en er wordt begonnen met koffie of thee (naar eigen keuze en voor eigen rekening). Daarna wordt een klein uurtje besteed aan het thema ‘Aziatische Hoornaar’ met tot slot een soort rondvraag/wat ter tafel komt. Schuif gewoon aan op deze interessante avond.  Opgeven is niet nodig. (N.B. De afbeeldingen zijn afkomstig van HubertusVereniging Vlaardingen en NVWA). (PBJ)

 

Reacties

Geachte redactie, 

Dank voor het interessante artikel. Wel heel jammer dat er een foto van de Europese hoornaar boven staat..

Gelieve zsm een correcte foto te plaatsen, om verwarring te voorkomen 

Met vriendelijke groet 

Wilfred Reinhold 

Platform Stop invasieve exoten 

Goedemiddag Wilfred,

Bedankt voor uw feedback. Om verwarring te voorkomen staat er nu alleen de afbeelding met beide soorten.

Met vriendelijke groet,

Redactie Dinkelland Visie