Uitgaan & Cultuur

Een lezing van Maret Grothues

Lessen uit de topsport

ALMELO - Op 16 augustus begonnen de Oald Stars van AVC Heracles aan hun tweede seizoen als walking football club. De aftrap vond niet op het veld plaats, maar in het clubhuis. Te gast was Maret Grothues, dochter van Oald Star Gerard Grothues. Maret speelt al jaren in de internationale volleybal top. Onder te titel ‘Lessen uit de topsport’ vertelde ze de walking voetballers over het wel en wee van haar topsportcarrière.

Toen ze op 10-jarige leeftijd bij VV Krekkers in Harbrinkhoek kampioen werd, zei haar moeder er maar goed van te genieten, want “kampioen word je maar 1 keer in je leven”. Marit bleek echter grotere ambities te hebben. Zo schopte ze het tot het nationale team, waarbij ze ook aanvoerster werd.

Tijdens de Olympische Spelen van 2016 had de kroon op haar carrière moeten komen, maar het liep helaas anders. Maret kwam tijdens de poulewedstrijd tegen de VS - bij een 2-1 voorsprong in sets - na een harde smash helemaal verkeerd terecht en liep een ernstige blessure op. Ze werd van het veld afgedragen en de wedstrijd eindigde in een 2-3 verlies.

De Nederlandse dames eindigden uiteindelijk op de 4e plaats in het Olympisch toernooi, nadat in de strijd om het brons opnieuw van de VS werd verloren. Maret speelde - ingetaped en met pijnstillers - weer mee, maar in die wedstrijd waren de Amerikaanse dames gewoon beter, aldus Maret.

Ondanks nog enkele zware blessures vocht Maret zich steeds terug naar de top. Het afgelopen jaar werd ze met haar huidige club Panathinaikos nog kampioen van Griekenland.

Ze stond eerder onder contract in o.a. Frankrijk, Azerbeidzjan, Italië, Turkije en Polen. In dat laatste land liep het overigens ook allesbehalve gladjes. Vanwege het door de club niet willen nakomen van afgesproken contractvoorwaarden, is ze zelfs uit Polen moeten vluchten. Uiteindelijk is dat na de nodige procedures wel geregeld, maar zoals Maret vertelde, heeft ze in die periode vooral veel geleerd over internationale (sport)rechten.

Alhoewel ze deze week weer terugkeert naar Athene voor een nieuw seizoen bij de landskampioen, werd Maret door de Oald Stars gevraagd naar haar plannen voor na haar sportcarrière. Ze wil dan graag haar ervaringen inzetten om jonge speelsters te begeleiden en hen te wapenen voor de minder mooie (zakelijke) kanten van de sport.

Maar voorlopig is het dus nog niet zover: de carrière van Maret is nog springlevend.

Aart Kelderman