Uitgaan & Cultuur

Leedkesfestival in een nieuw jasje als onderdeel van de Twentse Elfde van de Elfde

OLDENZAAL - Carnavalisten uit heel Twente trekken aanstaande zaterdag richting de Boeskoolstad om het carnaval af te trappen op de Twentse Elfde van de Elfde. Het straatfeest zonder steken wordt voor het eerst in deze vorm georganiseerd in het centrum van Oldenzaal. Zowel in de Palthestraat als in de Marktstraat staat een podium dat vanaf 11.11 uur de gehele dag het domein is van verscheidende bands, kapellen, dj’s en artiesten. Om 13.30 uur vindt op het podium in de Marktstraat de eerste editie van het Twents Leedkesfestival plaats. De Glimlach sprak met de voorzitter van het organiserende petit comité, Maurice Gort.

Hoe ben je zelf betrokken geraakt met carnaval en het Leedkesfestival?

“Ik ben geboren, getogen en nog steeds woonachtig in Oldenzaal. Vroeger ben ik begonnen bij de Blaanke Boekeulkes, dat is een jongerencarnavalsvereniging waar je normaal rond je 28e weggaat. Toen heb ik twee jaar even niets in een organisatie gedaan om ‘gewoon’ carnaval te vieren. In 2014 ben ik gevraagd om zitting te nemen in de feestcommissie van de Kadolstermennekes, dit wordt mijn tiende jaar. We zijn met club van achttien man die een vijftal feesten organiseren vanuit de Kadolstermennekes, waaronder het Leedkesfestival. De feesten worden onderverdeeld in petit comités. Met vijf mensen doen we het Leeskesfestival, dit is mijn derde jaar als voorzitter daarvan.”

Wat is het Leedkesfestival?

“Ieder jaar komt bij carnaval een hoogheid op die voorgaat. Bij carnaval hoort ook dat die hoogheid aftreedt. Tot afgelopen jaar was dat altijd op de 11e van de 11e waarbij de Stadsprins aftreedt uit zijn eervolle ambt. Dit gebeurde tijdens een feestavond bij Rouwhorst, wat ook de aftrap van het carnavalsseizoen was. In de jaren ‘80 is wilden ze wat meer invulling aan het aftreden geven, toen is bedacht om het Oldenzaals Carnavalslied in het leven te roepen. Jaarlijks werd op de avond van het aftreden gedurende éé tot anderhalf uur het Oldenzaals Leedkesfestival gehouden waarbij deelnemers een lied ten gehore konden brengen waarbij het lied van de winnaar het officiële Oldenzaals Carnavalslied van dat jaar werd. Op ons hoogtepunt hadden we maar liefst 22 deelnemers.”

Dit jaar is de eerste editie van het Twents Leedkesfestival. Wat gaat er veranderen?

“Het wordt de 39e editie van het Leedkesfetival. Maar voor het eerst onder de titel ‘Twents Leedkesfestival’ in plaats van ‘Oldenzaals Leedkesfestival’. Dit jaar was voor het eerst het aftreden van de hoogheid al op de dinsdag van het carnaval zelf. Dit omdat we sinds afgelopen jaar de Twentse Elfde van de Elfde hebben. Dat is een soort festivaldag, een feest voor heel Twente waarbij om 11.11 uur het carnavalsseizoen wordt afgetrapt en er daarna de hele dag feest is. Het is voor iedereen gratis toegankelijk en onder het mom van ‘op de elfde van de elfde is iedereen hetzelfde’ zijn er geen steken en hoogheden. Als onderdeel daarvan gaan we het liedjesfestival breder trekken. Verenigingen uit heel Twente zijn aangeschreven om deel te nemen om er ‘regionale jus’ overheen te gooien. De winnaar krijgt het predikaat ‘Twents Carnavalslied 2024’. Een grote verandering is dat het nu ’s middags openbaar, vrij toegankelijk en in de buitenlucht gaat plaatsvinden. De optredens zijn van 13.30 tot 14.30 uur met rond 15.00 a 15.15 uur de bekendmaking van de uitslag. Het vindt allemaal plaats op het podium op het Johan Sebastian Bach plein aan de Marktstraat.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om het Twents Leedkesfestival te gaan doen?

“Het is een beetje samengevallen met de organisatie die werd opgezet voor de 11e van de 11e. Rond die dag trad altijd de zittende stadsprins af. Omdat die al was afgetreden zou het betekenen dat we een Leedkesfestival zonder aftreden hadden. Daarom hebben we gezegd ‘we gaan het nu overdag doen in combinatie met de Twentse Elfde van de Elfde’. Je hebt nu het publiek en het podium om het te organiseren. Dat maakt het een hele mooie combinatie om te doen. Omdat er veel publiek is, ook buiten Oldenzaal, kunnen we het breder trekken naar het Twents Leedkesfestival. Vooral als het weer meezit kan dat heel positief uitpakken.”

Wat kunnen we hiervan verwachten?

“Dit jaar is de eerste editie van het Twents Leedkesfestival als opvolger van het Oldenzaalse Leedkesfestival. We hebben acht deelnemende groepen die de afgelopen weken een carnavalslied hebben gemaakt en hopen dat ze het Twents Carnavalslied 2024 mogen brengen. Het is een gemêleerd deelnemersveld, van duo’s tot 35 man. Er doen zelfs twee dweilorkesten mee. Er is voor ieder wat wils. De groepen met hun arrangement worden op de dag zelf begeleidt door ‘Toon Lansink and friends’. Met een vijfkoppige band begeleiden zij al jaren het Leedkesfestival.”

Hoe ziet de toekomst van het Twents Leedkesfestival eruit?

“Dit jaar is stap 1 om het Leedkesfestival zichtbaar te maken voor de mensen buiten Oldenzaal. Het belangrijkste voor ons is om de deelnemers goed in de gelegenheid te stellen om hun lied te presenteren en dat er veel animo is van het publiek. Nu het zichtbaar is hopen we volgend jaar op meer deelnemers, ook buiten Oldenzaal. Graag willen we het regionaal krijgen om een groter programma te kunnen maken. Of je nu ervaren bent of debuteert, iedereen kan meedoen aan het liedjesfestival. Hopelijk wordt het publiek enthousiast om volgend jaar ook zelf deel te nemen.”