Uitgaan & Cultuur

‘He was a lovely red’

Lee Harvey Oswald was een minuut in Almelo

ALMELO - Op 24 november 1963 werd Lee Harvey Oswald doodgeschoten. De Nederlandse kunstenaar Henk Lammers zag, toen hij op de kunstacademie zat, een foto van dit moment en ontdekte dat hij op diezelfde dag geboren was. Hij maakte zeven schilderijen van iconische foto’s rond Lee Harvey Oswald en voegde aan elk ervan een korte tekst toe. Deze woorden bleken een soort sleutel te zijn, open voor meerdere interpretaties.

Als reiziger besefte Lammers dat Dallas de meest logische plek moest zijn om deze ontdekking te laten zien. Hij vond er 500X Gallery en de Dallas Library als partners om mee samen te werken. 500X Gallery is een van de oudste, door kunstenaars gerunde, coöperatieve galeries van Texas, en de expositie hier opent exact 60 jaar na de moord op Lee Harvey Oswald.

Zijn exposities vinden op beide locaties plaats in de vorm van zeven projecties, geprojecteerd op zeven muren, waarop ook de teksten te vinden zijn, stuk voor stuk in ieder beeld gepast op een eigen manier. Ieder van deze projecties is een beeld van een foto van één van de schilderijen, die op hun beurt weer nageschilderde foto’s zijn. Ook de vervagende herinnering wordt op deze manier weergegeven. Dit kunstproject biedt een gelaagde kijk op de recente geschiedenis en stimuleert een publiek van oude en jonge mensen om vanuit deze ongebruikelijke hoek te kijken en ook om te blijven puzzelen.

De expositie in de Dallas Library opent op 22 november, 60 jaar na de moord op John F. Kennedy. De expositie in 500X Gallery opent op 24 november, 60 jaar na de moord op Lee Harvey Oswald. Parallel aan de expositie in Dallas is deze ook te zien in Almelo in het Kunst-Torentje, de Stuivertorentjes, en in de bibliotheek van Almelo. Het spel met de letters van de naam Lee Harvey Oswald is hier in verschillende vormen te zien.

Bekijk voor meer achtergrondinformatie het projectplan, geschreven in april 2023, vlak voor zijn eerste bezoek aan Dallas: pacoplumtrek.nl/GoedIdee.html.

Naast beeldend kunstenaar is Henk Lammers liedjesschrijver en organisator van livemuziek.

Deze tentoonstelling kwam tot stand met steun van de Cultuurkas Almelo, gemeente Almelo en het Oak Cliff Cultural Center in Dallas.

Tijdens een reis door Europa ging Lee Harvey Oswald met de trein. Hij passeerde daarbij onder andere station Almelo.