Uitgaan & Cultuur

Toneelvereniging zet blijspel van formaat op de planken

Lachen met ‘Ernst en Luym’ in Saasveld

SAASVELD - Toneelvereniging ‘Ernst en Luym’ uit Saasveld brengt op vrijdag 15, zaterdag 16, vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 maart het blijspel ’Zo wies as ‘n patries’ van auteur Bernd Gombold op de planken in café-restaurant ’t Anker in Saasveld. 

De ‘cast’ trekt alle registers weer open om bezoekers een heerlijk avondje uit te bezorgen. De regie is in de vertrouwde handen van Petra Oude Lashof.

Kaarten

Alle voorstellingen beginnen om 20.00 uur. Voor reserveringen kan men bellen met Bernadet Reekers, tel 06-54696040 of online kaarten bestellen op www.ernstenluym.nl. 

Verhaal

In ’Zo wies as ‘n patries’ heeft jonge boerin Rieka, na de dood van haar man, de leiding over het boerenbedrijf. Aan haar schoonvader Job heeft ze niet veel. Haar moeder Coba is de enige die haar helpt. Gierige buurvrouw Griet komt geregeld bij Rieka, om het tijdschrift ’Hartendief’ te lenen. Maar voor de rest kan Griet ook van alles gebruiken. Postbode Lammie is gek op Brigitte Zwaluw, die in het tijdschrift ’Hartendief’ vragen van vrouwen beantwoordt. Lammie hoopt met deze tips eindelijk ‘de ware’ te vinden. Rieka heeft voor Job een deel van het huis als seniorenwoning om laten bouwen en bovendien een aantal kamers ingericht voor pensiongasten. Job zeg dat hij iedere pensiongast zo gauw mogelijk het huis uit zal werken. In het tijdschrift ’Hartendief’ plaatst hij een advertentie, waarin staat dat zijn schoondochter Rieka op zoek is naar een boer die van aanpakken weet. Dan komt huwelijkskandidaat Geert op de proppen, maar die is niet zo geschikt. De wandelaar Dr. Jan de Vries is verdwaald en wordt door Rieka voor de plaatsvervangende dierenarts aangezien. De eerste gast, een schrijver die onbekend wil blijven, maar Rieka ontdekt dat het hier om Arend Jan Bolkestein gaat, een ‘echte’ vrijgezel en schrijver van vrouwonvriendelijke boeken. Ook heeft hij wat te maken met het tijdschrift ’Hartendief’. Als Griet dan een vraag stelt in de rubriek van Brigitte Zwaluw in de ’Hartendief’ gaat er van alles mis. Job ontdekt dat er bedrog in het spel is en vraagt zwijggeld. Zo kan hij de pensiongasten verjagen en Rieka heeft dan toch een mooi inkomen. Alles schijnt goed geregeld te wezen, maar als Coba, de moeder van Rieka, bij Job intrekt, heeft hij toch liever pensiongasten.

Prachtige rollen

De rollen zijn verdeeld, de teksten ingestudeerd en de acteurs zullen ongetwijfeld de personages weer perfect vertolken. Margreet Blenke kruipt in de huid van boerin Rieka.Zij woont samen op de boerderij met haar schoonvader Job,die wordt gespeeld door Martijn Veldhuis. Maria Breukers is in dit stuk haar moeder Coba. Dan Lammie, de sullige postbode, is een prachtige rol vertolkt door Martine Veldhof. De nieuwsgierige maar ook gierige buurvrouw Griet wordt gespeeld door Willemien Kuipers. Prachtig hoe Richard Oude Elberink voor verwarring zorgt door als plaatsvervangend veearts aangezien te worden terwijl hij eigenlijk chemicus Dr. Jan de Vries is. De ‘perfecte’ huwelijkskandidaat Geert is een rol die Bennie Oude Meijers op het lijf geschreven is. De rol van de arrogante schrijver Arend Jan Bolkestein neemt Martin Paus voor zijn rekening en Ellen Veldhuis speelt zijn ‘kakkerige’ partner Sonja. Negen prachtige rollen die garant staan voor een prachtige avond uit!