Uitgaan & Cultuur

King Lear komt naar Havezathe Herinckhave in Fleringen

FLERINGEN - King’s Men sind wieder da! In 2020 stond het Duits-Nederlands gezelschap al eens op de Havezathe in Fleringen met een goed ontvangen Macbeth. In de jaren daarna bouwde het een goede reputatie op aan weerszijden van de landgrens en speelde het onder andere bij Huis Almelo, Bellinckhof, Twickel, Singraven en Schloss Bentheim. En nu opent het verscholen gelegen landgoed nabij Fleringen 19 en 20 juni voor de tweede keer zijn poorten. 

Ditmaal bespeelt het ‘grensnegerende’ gezelschap de historische binnenplaats met de voorstelling King Lear: een krachtig drama, met humor en lichtheid naar het heden vertaald in een mix van Nederlands, Deutsch, English en ’n luk Twents.

Tijdloze verhalen

De streektaal inbreng komt vooral van de BT'er (Bekende Twentenaar) Laurens ten Den, die het landgoed goed kent door struintochten met zijn zwager, een noaber van Herinckhave. Ten Den is schrijver van regionale theaterproducties zoals Het Verzet Kraakt en Van Katoen en Water in Almelo, De Maarschalk van Saterslo in Saasveld en De Boerenopstand in Tubbergen. Maar velen zullen hem nog kennen als acteur in Van Jonge Leu en Oale Groond of Woodstock the Story.

Maar nu dus wederom Shakespeare. Waarom? Ten Den: “Omdat het prachtige tijdloze verhalen zijn met onmeunig goed geschreven karakters, prachtige poëzie en volkse humor. Wat wo’j nog meer.”

Familietragedie

Het verhaal gaat over koning Lear. Op zijn oude dag wil hij zijn land en bezit verdelen onder zijn drie dochters. Wie het mooist verwoordt hoeveel ze van hem houdt, krijgt een rijker deel. Als Lear vervolgens valse schijn beloont en oprechtheid afstraft, begint een tragedie waarin de koning zijn verstand verliest, zijn familie uiteenvalt en het land in de afgrond stort.

Buitenvoorstelling

Het is raadzaam tijdig te reserveren, door de intieme setting op het terrein van Havezathe Herinckhave zijn er per voorstelling slechts honderd plaatsen beschikbaar. Het publiek zit buiten aan bistrotafeltjes, beschut tegen regen of zon. Tijdens de voorstelling kunnen bezoekers genieten van een hapje en een drankje.

De voorstellingen vinden plaats op 19 en 20 juni van 19.30 tot 22.00 uur. Kaarten zijn te verkrijgen via de website: kingsmen-openair.com en bij Stadstheater de Bond in Oldenzaal.