Uitgaan & Cultuur

Johan Bijkerk komt met eigen Suriname suite

ALMELO - Jazzmuzikant Johan Bijkerk (81) treedt zondag 5 november weer op in de bibliotheek. Dit keer met de 8-delige Suriname suite ‘Faja Lobi’, die de pianist zelf heeft geschrevenvoor zijn 6-mans - orkest en twee vocalistes. Jazz at the bieb begint om 15.00 uur. 

Johan Bijkerk is zondag 5 november te horen tijdens Jazz At The Bieb in Almelo. Hij brengt dan zijn zelfgeschreven Suriname suite ‘Faja Lobi’. Foto: Bianca Hellemons

Johan reisde samen met zijn vrouw Gertie in 1978 een maand door Suriname. Ze maakten er kennis met mensen uit diverse bevolkingsgroepen. Het land, de mensen en de ervaring waren voor de Almeloër meer dan voldoende inspiratie. “Enkele stukken heb ik al eens opgenomen, de rest was nog toekomstmuziek. Tot nog toe had ik nooit een band gevonden die deze muziek kon spelen. Nu wel.”

Indrukken bij de Suriname rivier

“We stonden te wachten op de vrachtboot bij de Surinamerivier in Paramaribo. Plotseling

begon een Creoolse vrouw te zingen en te dansen, improviserend als Louis Armstrong”, herinnert Johan zich. Dit leverde de compositie ‘Floorshow bij de Surinamerivier’ op.

Voor een tocht naar een marrondorp in de jungle huurde het Almelose stel een snelle boot met een gids. Marrons waren Afro -Surinamers die tijdens de slavernij naar de jungle vluchtten. “Bij de ingang van het dorp moesten we eerst onder een grote balk met hangende gedroogde planten doorlopen. Zo werden boze geesten verjaagd. Ze leefden toen nog heel primitief.”

Sem Tanate zingt zondag 5 november een lied in het Nederlands over de Javanen, die 5 jaar weggingen van Java. “In Suriname eten ze allemaal van gouden borden. Daar moet je heen zeiden ze in India. Als je 5 jaar op Suriname werkt, kom je als miljonair weer terug op Java, altijd vakantie.”

Ontmoeting met Arowakken-indianen

Dankzij de Almeloër Carlo Sahebzad heeft Johan Bijkerk veel informatie gekregen over de  Arowakken-indianen. De overgrootvader van Carlo’s moeder was hoofd van een Arrowakkendorp. Zijn vrouw was helderziende en wist alles van kruiden in de natuur voor het koken, maar ook voor het genezen van diverse kwalen. “Wij zagen Arrowakken-vrouwen vissen aan de waterkant tussen Suriname en Frans Guyana.” Op deze herinnering heeft Johan ‘Indians Mood’ geschreven. 

Zangtalent

Een van de acht stukken, Faja Lobi, staat twee keer op het programma. De bloem die het symbool is voor de eenheid van de Surinaamse bevolkingsgroepen, ondanks de veelheid aan opvattingen en problemen, was hiervoor inspiratie. De eerste keer wordt het ten gehore gebracht door het sextet, aan het einde zingt vocalist Sem Tanate mee. De tekst is half in het Nederlands, half in het Engels.

Beeldmateriaal

De rondreis door Suriname heeft Johan Bijkerk vastgelegd op video. Het leverde veertig minuten beeldmateriaal op. “Ik heb alleen maar gefilmd, op toen nog super 8. Het natuurreservaat waar we zijn geweest, de kreek, de prachtige vlinders. En een slang. Al staat die trillen op beeld”, blikt Johan terug. “Doordat we de opnames goed hebben bewaard, kan het gerestaureerd worden.” Volgend jaar, op 5 maart, zal Johan Bijkerk opnieuw zijn Suriname suite ten gehore brengen met dan beelden van de rondreis op de achtergrond.

Zilveren jubileum

Volgend jaar is ook het 25-jarig bestaan van Jazz at the bieb. Sinds 2000 organiseert de Almelose pianist concerten in de bibliotheek, die uitgevoerd worden door zijn band met diverse gasten. Vier keer per jaar zijn er thema-jazzconcerten, waarvoor Bijkerk de arrangementen en composities schrijft.

Het zilveren jubileum zal worden gevierd met het kwartet van Gerlo Hesselink en vocaliste Florieke de Geus, een pianoconcert van Johan Bijkerk met vocals van Sem Tanate, een fado-concert met de Portugese fadista Daisy Correia en Bijkerks kwartet, en een concert van Bijkerks septet met de vocalisten Bill van Dijk, Sem Tanate, Yesim Saltik, Marion Paauwe en Bert Kuipers.