Uitgaan & Cultuur

Gevarieerd programma in wisselende samenstelling zorgt zaterdag voor ouderwetse sfeer

Indonesische zusters geven Kerstconcert in RK kerk Ootmarsum een bijzonder tintje

OOTMARSUM - Ze treden niet vaak op buiten het klooster; eigenlijk nooit. Maar de Indonesische zusters van het klooster in Denekamp maken nu wel een uitzondering. Want ze treden op zaterdag 9 december op tijdens het kerstconcert in Ootmarsum. Dat doen de zusters samen met het Sweelinck Koperkwintet, organist Henk Verhoef en het Twents kamerkoor Mardi le Vingt. Niet alleen de zusters zien zeer uit naar dit kerstconcert.

De combinatie van de uitvoerenden maakt dit Kerstconcert al bij voorbaat bijzonder. Dat beaamt Sebastiaan Haverkate volmondig. Hij is niet alleen eerste trompettist maar ook de muzikaal leider van het Sweelinck Koperkwintet. ,,Dit kerstconcert met dit programma is voor ons eigenlijk een primeur”, vertelt de in Hengelo geboren maar in Utrecht woonachtige musicus. “Wij spelen best veel kerstmuziek, maar in deze setting is het de eerste keer. Een mooie kans maar vooral ook een uitdaging om er samen iets heel moois van te maken.”

Authentiek

Uitgangspunt is dat het een ‘ouderwets’ kerstconcert moet worden met stemmige en sfeervolle koraal-, orgelen koormuziek in de vorm van authentieke Engelse Christmas Carols maar ook werken van Bach, Händel, Mozart, Adolphe Adam, Eric Whitacre en Jean

Baptiste Lully. Bekende werken die worden uitgevoerd, zijn: Once in Royal David’s City, Oh Holy Night, Zadok the Priest en natuurlijk het traditionele Stille Nacht van Franz Gruber. De zusters hebben met hun fijngevoelige repertoire zoals het Dona nobis Pacem daarbij een geheel eigen inbreng. Het concert wordt afgesloten met de samenzang Hark the Herald Angels Sing.

Het Sweelinck Koperkwintet komt er speciaal voor naar Ootmarsum. Het kwintet bestaat uit vijf musici die studeerden aan de meest uiteenlopende conservatoria in Nederland: van Amsterdam tot Maastricht en van Utrecht, Den Haag tot Groningen. De koperblazers (2x trompet, tuba, trombone en hoorn) leerden elkaar kennen in diverse studentenorkesten tot het Nederlands Jeugdorkest. Jaren geleden besloten de beroepsmusici te gaan samenwerken in het Sweelinck Koperkwintet met optredens in binnenen buitenland. En met succes.

Kerstsfeer

Organist Henk Verhoef is een goede bekende in de Simon en Judaskerk. Hij speelde al vaker op het monumentale Epmann-orgel en met genoegen. Het Twents kamerkoor Mardi le Vingt was in de afgelopen jaren geregeld te gast in de kerk. De Indonesische zusters van het klooster in Denekamp zingen voor het eerst in de Simon en Judaskerk. Samen verzorgen zij een anderhalf uur durend programma dat de bezoekers geheel in kerstsfeer zal brengen. Organisator Alphons Weierink is ervan overtuigd dat de liefhebbers er graag voor naar de Simon en Judaskerk komen. ,,Het is in alle opzichten een bijzonder concert. En op een goed moment, want Sinterklaas is weg en de mensen gaan zich nu voorbereiden op Kerstmis. Dit concert brengt de mensen in de juiste sfeer.”
De Simon en Judaskerk is zaterdag 9 december vanaf 16.30 uur open. Vanaf dit tijdstip zullen de midwinterhoornblazers Eddy Tenniglo en Evert Brons hoog vanuit de kerktoren met ’n oal’n roop de mensen de weg wijzen naar het kerstconcert. In de kerk worden de bezoekers ontvangen met midwinterhoorn én orgel.

Toegangskaarten
Toegangskaarten zijn tot en met 8 december in de voorverkoop á 10 euro verkrijgbaar via www.ootmarsumdinkelland.nl⁄webshop
Ook voor aanvang van het concert op zaterdag 9 december zijn er kaarten te koop bij de ingang.

Op de foto de zusters aan het repeteren.

Reacties

A