Uitgaan & Cultuur

Herman Krikhaarprijs is dé kunstprijs van Almelo

ALMELO - Op zondag 5 november wordt voor de 16e keer de Herman Krikhaarprijs uitgereikt Maar liefst 43 Almelose Kunstenaars of kunstenaars die hun werkplek of atelier in Almelo hebben, dingen mee naar de prijs, die de winnaar 1000 euro oplevert. De kunstwerken worden geëxposeerd  in de Kunsthal  Hof 88.

Herman Krikhaar (1930- 2010) werd geboren in de Hantermanstraat in Almelo en groeide op in de bakkerij van zijn vader. Hij zou ook in de bakkerij aan de slag, maar koos later toch een richting in de kunst. Hij was naast kunstkenner en galeriehouder, een begenadigd kunstenaar.

De eerste keer werd de prijs uitgereikt in 2008 aan beeldend kunstenaar Linda Biemans. De eerste jaren werd de prijs uitgereikt binnen de Open Atelierroute, die dit jaar voor de 31e keer werd gehouden.  Bij de eerste keren was Herman Krikhaar zelf bij de uitreiking betrokken.  Na zijn dood werd het uitreiken van de prijs voortgezet. Hilde Klaassens is vanaf het eerste uur betrokken bij de Herman Krikhaarprijs.

Acht jaar geleden besloot Hilde Klaassens de Herman Krikhaarprijs onder te brengen bij de Nieuwe Twentse Kunst. Menno Dimitri oude Kerk is directeur bestuurder van de Nieuwe Twentse Kunst van de afdeling Almelo. Vanuit deze stichting coördineert Hilde allerlei zaken rond de Herman Krikhaarprijs die als de prestigieuze kunstprijs van Almelo bekend staat.

Alle Almelose Kunstenaars en degenen die in Almelo werkzaam zijn konden een kunstwerk insturen. Hilde en Menno bepalen dan of deze van een dergelijke kwaliteit zijn dat ze mee mogen dingen naar de Herman Krikhaarprijs die naast zijn prestigieuze waarde een mooi bedrag oplevert. Voor de editie van 2023 hebben maar liefst 43 kunstenaars hun medewerking toegezegd.  Op vrijdag wordt de expositie in de Kunsthal van Hof 88 ingericht. “Ik durf te zeggen dat het een hele mooie tentoonstelling wordt met werk van hoge kwaliteit’, aldus Hilde. 

“Op zaterdagochtend ga ik in gesprek met de jury en vraag dan onder andere waar ze op gaan letten bij het beoordelen van de kunstwerken. Ik kies elk jaar de juryleden en daar begin ik altijd heel vroeg mee. Daardoor kan ik in alle rust toewerken naar de volgende prijsuitreiking.”, vertelt Hilde Klaassens. Ze geeft aan heel veel mensen in de kunstwereld te kennen, waardoor het voor haar niet zo moeilijk is juryleden te vinden.

Juryleden mogen in principe geen binding hebben met Almelo en ook zo min mogelijk met de kunstenaars, maar dat is niet altijd te voorkomen.  Voor dit jaar bestaat de jury uit Pier van Dijk, Beeldend kunstenaar, Joseph Kamphuis, directeur Kunstenmakers VOF en Aldwin Kroeze, kunsthistoricus.

Op Zondag 5 november wordt om 16.00 uur de Herman Krikhaarprijs uitgereikt door de wethouder van de gemeente Almelo. De kunstwerken worden nog een week geëxposeerd en zijn gratis toegankelijk voor iedereen. Het winnende kunstwerk blijft ook nog hangen tijdens de daaropvolgende tentoonstelling.

Kunsthal Hof 88 is geopend van dinsdag tot en met zondag van 13.30 uur tot 17.00 uur.

Op de foto Hilde Klaassens, de coördinator van de Herman Krikhaarprijs.