Uitgaan & Cultuur
Harry Roetert presenteert zijn nieuwe boek over de stad in de Plechelmustoren
OLDENZAAL - Een select gezelschap kwam afgelopen zaterdagmiddag in de toren van de Plechelmus bijeen om de boekpresentatie van Harry Roetert bij te wonen. Drie jaar lang verdiepte hij zich in de geschiedenis van Oldenzaal om uiteindelijk het boek ‘Oldenzaal - Sporen van een rijk verleden’ af te ronden.
Zelfs zijn 96-jarige moeder heeft de wenteltrap bedwongen om haar zoon over zijn boek te horen vertellen. “Waarom heb ik dit boek geschreven, vragen jullie je misschien af,” begint Harry. “Ik ben hier niet geboren of opgegroeid, ik heb geen geschiedenis gestudeerd maar landbouwkunde. Ik woon in Bad Bentheim en kom uit de buurt van Deventer. Maar ik ben onderzoekend, nieuwsgierig en creatief. Oldenzaal is de dichtstbijzijnde grootste stad en mijn dochter studeert hier. Het voelt als een tweede thuis.”
Eerder schreef Harry al een boek over Bad Bentheim (vooral over de steen, die ook in deze toren in overvloed aanwezig is). “Ik ben een geschiedenisfreak, heb veel boeken gelezen en onlangs zelfs meegedaan aan ‘Per seconde wijzer’. Daar heb ik de derde ronde gehaald, maar helaas een joker te weinig ingezet. Maar ik heb nergens spijt van,” grapt hij. “Ik heb sluikreclame kunnen maken voor de stad en mijn boek een beetje kunnen promoten.”
Over Oldenzaal is wel een boekenkast vol geschreven. Dus wat voegt dit boek nog toe? “Het is ontstaan door mijn werk als gids. Dan zoek je overal de verhalen achter. Dat heb ik hier ook gedaan. Op Facebook en Internet postte ik af en toe wat korte verhalen. Ik wil alleen verhalen vertellen met beeld, dus je moet het ook nog echt kunnen zien. In het boek staan ook veel foto’s. Drie jaar geleden kende ik Oldenzaal nog niet heel goed, maar in de archieven en boeken pikte ik er de dingen uit die me opvielen. Daarna ben ik met diverse mensen gaan praten en feiten gaan checken.”
Zo vroeg hij zich bijvoorbeeld af waarom Oldenzaal ‘Boeskoolstad’ wordt genoemd. In het verleden verkochten boeren hun witte kolen, Boeskolen, in de grote steden en de beste kwamen uit Oldenzaal. “Maar waarom dan,” dacht Harry. Door zijn landbouwachtergrond wist hij bijna zeker dat het iets met de grond te maken moest hebben. “Hier hebben we tertiaire klei, een oude zware kleisoort. Daaromheen lagen arme zandgronden die verrijkt werden met stalmest en heideplaggen. Die bevatten ook klei en zo ontstond er dus superlandbouwgrond, vooral op wat nu de Essen en de Graven-Es is. Dat is volgens mij de verklaring.”
Het boek bevat legio interessante verhalen. Bijvoorbeeld over de Stadstuin, waar in 1862 de grootste stoomspinnerij van Europa werd geopend van maar liefst vier verdiepingen. Zelfs Koning Willem III schijnt hier met zijn zoon bij aanwezig geweest te zijn. Ook het Carmel College komt aan bod. Dit was vroeger een streng katholiek internaat, waar bekende mensen als de heer Kamp en Marijnissen intern zijn geweest. Het werd beheerd door paters, maar toen eind jaren zestig de studentenvoltes uitbraken, veranderde alles. Het oerconservatieve College kraakte en piepte aan alle kanten.
Het eerste exemplaar van ‘Oldenzaal - Sporen van een rijk verleden,’ werd bij deze feestelijke gelegenheid aangeboden aan burgemeester Patrick Welman. Ben je ook benieuwd naar dit nieuwe boek?
Het is te koop bij boekhandel Broekhuis, het Palthehuis en de Tourist Info en online te bestellen via www.creago.nl/product/boekoldenzaal.