Uitgaan & Cultuur

Gala in Rossum als vanouds

ROSSUM - De gala in Rossum kent een lange traditie. De 51ste editie (!) zit er weer op. Vanaf het eerste uur tot anno 2024 is het motto: ‘Voor en door Rossum’. Of het nu de muziek is (Bert Scheper, Pedro Eidhof en Tim Siemerink), de zang (Eline en Dorien Hartman, Edith Nijmeijer, Rowél Hesselink) of de dans door Caramba, het zijn allemaal Rossumse talenten die op de planken staan, waarbij ze uiteraard de buurtschappen Lemselo en Volthe niet vergeten. Nu een impressie van de gala-avond die ook dit jaar weer vier keer werd opgevoerd.

Na het woord van welkom, door de Avondpresident (Marc Smellink), Prins Alex en Adjudant Jeroen, konden de bezoekers meteen hun borst natmaken.

Ed Pakket (Micha Nijhuis) en Betsie Breef (Elke Hartman) deelden als vanouds weer steken onder water uit aan de dorpsgenoten. In twee optredens passeerden weer tal van kolderieke voorvallen de revue. Pastoor Balthasar (Rob Hartman) verscheen voor het eerst in het destervat. Ruben Wienk, die zijn debuut maakte als schrijver, had een prachtig Twents verhaal op papier gezet over het Rijke Roomse Leven.

Sjaak van de Fleutpiep (Norbert Hartman) was met zijn vrouw in Amsterdam geweest en vertelde op smeuïge wijze over zijn bezoek aan de hoofdstad. Voor de tekst klom Frans Hartman in de pen. Bente Meijer (Lotte Horsthuis) is de mega kraker van het dorp. In alle leegstaande panden probeerde ze voet aan de grond te krijgen, wat leidde tot allerlei lachwekkende belevenissen. Deze waren op papier gezet door Thomas Weusthof.

En dan tot slot, en wel voor de 27ste keer (!), de grand dame van het Rossumse gala, Mien Rustpunt (Elly Hartman).

De lach in het vat en aan het gat. Het publiek genoot met volle teugen.

Naast al dit buutgeweld trad Sophie Kokhuis weer op als Razende Reporter. Zij onthulde bijna het geheim van Rossum. Vele bekende dorpsgenoten kwamen via prachtige filmpjes, bedacht en opgenomen door Bertus Olde Hanter, Esther Kloosterman en Martin Weernink, voorbij. Al enige jaren is dit een geweldige verrijking van het Rossumse gala.

En op zo’n avond leer je ook nog wat, namelijk de betekenis van Karma. Boeddha (Gerard Olde Olthuis) kwam het in hoogst eigen persoon vertellen. Karma betekent; het bolt altied wierum. Het is maar dat u het weet.

De mensen achter de schermen, toneelmeesters Arno Stege en Justin Mulders, de grimeurs Sabine Kleissen, Diane Oosterbroek, team Molly Merle oude Lashof, Jolien Steinmeyer de begeleiders van Caramba Ilse Groote Punt, Romy Fisscher, Monique Bossink en Christel ter Horst en dirigente Jolanda Smellink, waren ook dit jaar op de vier gala-avonden van grote waarde. Ook zij dragen bij aan de hoge kwaliteit van de optredens.

Bijzonder knap van regisseur Ingrid Sanders dat zij van alle bovengenoemde optredens een samenhangend programma weet te maken. Dat is haar wederom gelukt. Vrolijk op naar editie 52!

Peter Weusthof