Uitgaan & Cultuur

Expositie waar de passie vanaf spat

ALMELO - In het Kunstpunt aan de Grotestraat in Almelo is momenteel een expositie gaande van twee totaal verschillende kunstenaars, maar één ding hebben ze gemeen; hun beider drijfveer is passie voor de kunst in vele facetten. Ankie van Huizen en Randy van Lingen hebben in de loop der jaren al heel wat sporen in de kunst verdiend.

Ankie van Huizen schildert en tekent eigenlijk haar hele leven al. Ze volgde de academie voor beeldende kunsten in Rotterdam en daar werden onder andere de anatomische verhoudingen er jarenlang achtereen ingehamerd. Voor dagblad Tubantia maakte ze lange tijd allerlei illustraties. Ankie geeft les aan verschillende groepen cursisten. Ze deed dit jarenlang aan de Acht Zaligheden, maar sinds bijna twee jaar heeft ze een ruimte binnen de fabriek van Hellema aan de van de Broekeweg. Samen met haar cursisten maakte ze vele vissen voor de wanden van de parkeergarage in de Havenkom. Met deze cursisten beschilderde ze ook honderden houten tulpen en de opbrengst daarvan ging naar de aardbeving in Turkije.

Ankie laat zich vooral inspireren door mensen en landschappen. Ze is afgelopen zomer in Engeland geweest en heeft zich daar laten inspireren door de kustlijnen en de krijtrotsen. De werken zijn tijdens op de expositie terug te vinden. Ze kiest vaak voor koele, maar ook warme kleuren. Veelal een speciale kleur tussen groen en blauw met roestbruin/oranje als tegenhanger.

Randy van Lingen

Randy van Lingen volgde de Deva Vakschool. Hij werkte onder andere als illustrator. Ook maakte hij allerlei tekenfilms. Hij heeft sinds ongeveer een jaar een ander pand aan het Elisabethhof 2. Hij kan er steeds beter zijn draai vinden. Hij wisselt grote werkstukken graag af met kleinere werken. Vaak maakt Randy surrealistisch schilderijen en beelden. Er straalt ongelofelijk veel creativiteit in hem. “ja dat heb ik dan toch echt van mijn vader. Hij kon op bijna elk instrument spelen, hij probeerde net zolang tot het hem lukte. Wat mijn moeder betreft die kan echt fantastisch koken en iedereen mag altijd mee eten”, aldus Randy

“Als ik iets in mijn hoofd heb dan wil ik dat ook maken”, geeft Randy aan. Hij maakte eens een paard van autobanden, maar dan moet het ook een levensgroot beest worden. Hij kreeg de autobanden via Vredestein die vervolgens om een dergelijk paard vroegen voor hun fabriek in Hongarije. Ondertussen had Randy ook een kleiner paard gemaakt. Deze poseert nu in de expositieruimte van het Kunstpunt.

Randy van Lingen heeft ook een soort van associaties gemaakt voor een boek van Lucie van Engelen. Dit boek wordt in het Kunstpunt te koop aangeboden. Randy exposeert niet zo heel vaak, want hij heeft regelmatig opdrachten en dat gaat voor.

De expositie werd met een toespraak van Arie Jan Arbouw geopend. Hij is samen met Hubert van Mastrigt en Hilde Klaasens de oprichter van het Kunstpunt, dat in maart 2023 zijn oorsprong vond. De expositie is tot en met 16 maart gratis te bewonderen. Ook is er een winkeltje waar allerlei kleinere kunstwerken en kaarten te koop zijn.

Het Kunstpunt is geopend van donderdag tot en met zaterdag van 13.30 tot17.00 uur.