Uitgaan & Cultuur

Drakenbootrace op het Hulsbeek trekt veel publiek

OLDENZAAL - De Drakenbootrace op de oude surfvijver op het Hulsbeek trok veel bekijks. Afgelopen zaterdag streden maar liefst 36 teams met elk 7 roeiers per boot voor de winst. Naast de actie waren ook leuke activiteiten voor de kinderen en een hapje en een drankje.

De drakenbotenrace bestaat al meer dan 2000 jaar en is een oude Chinese traditie die in het leven geroepen is als vruchtbaarheidsritueel voor de gewassen. De boten zijn maar liefst 12,5 meter lang en 1 meter breed. Ze hebben een drakenkop en een staart en zijn prachtig beschilderd met prachtige drakenschubben.

In iedere boot zitten 6 peddelaars en 1 trommelaar die het ritme van de voorste peddelaars aangeeft. “Gelijktijdig roeien is nog belangrijker dan kracht,” legt één van de deelnemers uit. “Dan kan je in een korte tijd een enorme snelheid bereiken.” Maar dat dat niet altijd vlekkeloos verloopt bleek wel uit het feit dat er één boot tegen een andere boot aanvoer waardoor de stabiliteit direct ver te zoeken was en allebei de boten kapseisden.

Na 16.00 uur was het tijd voor de beachparty met zangers en een DJ. De opbrengst van dit evenement gaat naar lokale goede doelen.