Uitgaan & Cultuur

Concert voor zoon Jan door vader Gerlo Hesselink

ALMELO - Het is alweer 25 jaar geleden dat Johan Bijkerk startte met Jazz at the bieb. Op zondag 4 februari is het saxofonist Gerlo Hesselink met zijn kwartet en zangeres Florieke de Geus die een concert geven in het kader van Jazz at the bieb. Dit optreden is een eerbetoon aan zoon Jan, een veelbelovend saxofonist, die op de jonge leeftijd van 20 jaar overleed. 

Op 4 februari speelt Johan Bijkerk niet mee. “Dit is een eerbetoon van Gerlo aan zijn overleden zoon en dan vind ik het niet gepast om zelf mee te spelen”, laat Johan Bijkerk weten. Maar zegt hij er achter aan, “op zondag 3 maart ben ik er zelf weer en dan staat het thema ‘water’ centraal.

Jan was de jongste zoon van Esther en Gerlo Hesselink. Hij kreeg een zeldzame vorm van botkanker. Vocht een jarenlange strijd tegen zijn ziekte, maar overleed toch, in 2017 op jonge leeftijd. Heel bekend zijn de opnames van Jan waar hij als ongeveer tien jarige met een kaal hoofd, een heel goed en indrukwekkend optreden op het podium naast zijn vader weg geeft. 

De band speelt in de bieb bekende jazznummers en nummers die verwijzen naar Jan. Ook worden eigen stukken van Jan gespeeld. Multi- instrumentalist Gerlo Hesselink viert met de cd ‘Meant For You’ het (korte) leven van zijn zoon Jan. Muziek maken, componeren en arrangeren was Gerlo’s reactie na het overlijden van Jan. “Hiermee is Jan nog altijd een beetje bij ons.”

Het concert met verwijzingen naar Jan als persoon en eigen stukken van Jan vormen samen een monument voor hem. Want Jan was zelf ook een goede saxofonist en bezocht samen met vader Gerlo tal van jazzfestivals in Nederland en België.

Gerlo treedt in het hele land op met diverse orkesten en gastsolisten. Sinds 2000 is hij ook regelmatig te horen bij Jazz at the bieb met Johan Bijkerk.

Het kwartet bestaat uit Gerlo Hesselink fluiten en saxen, Dirk Balthaus op piano, Johan Plomp speelt bas, Joost Kesselaar op drums met vocals van Florieke de Geus. De bijzondere cd  en quote ‘Meant For You’; is bij het concert te koop. Het is al met al een ontroerend monument voor Jan.

Wees welkom op zondag 4 februari om 15.00 uur bij Feijn Lunchen &Lezen in de bibliotheek aan het Baken.