Uitgaan & Cultuur

Burgemeester ontvangt eerste exemplaar ‘Stolpersteine in Oldenzaal’

OLDENZAAL - Lies Koster, voorzitter van het bestuur van de Stichting Stolpersteine, schreef een indrukwekkend boek over de personen achter de 63 Stolpersteine (struikelstenen) die Oldenzaal rijk is. Afgelopen woensdag overhandigde ze het eerste exemplaar aan Patrick Welman in de hal van het stadhuis.

“Met dit boek herdenken we de Joodse Oldenzalers die tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen zijn,” begint Lies haar betoog. “Ze kunnen niet genoeg aandacht krijgen. Ieder jaar worden ze tijdens de dodenherdenking benoemd door de burgemeester. Martin Meijerink zei eens dat er een boek moest komen waar dit deel van de geschiedenis in vastgelegd zou worden. Dat boek is er nu en het is prachtig. De groepen 8 van de basisscholen in Oldenzaal krijgen dit boek vanaf nu ieder jaar gratis aangeboden. Zo blijft de geschiedenis leven en zullen deze Joodse mensen die omgekomen zijn door de gruweldaden in de oorlog herdacht blijven worden.” 

Ook de burgemeester is blij met de komst van dit nieuwe boek. “Zoals iedereen weet ben ik gek op geschiedenis. Helaas heeft het verhaal van Oldenzaal ook een paar zwarte bladzijden. Daarom is het wel passend dat de kaft van dit boekje zwart is. Dat de jeugd hier kennis van neemt en de verhalen doorgegeven blijven worden is mooi. We moeten de namen ieder jaar blijven vertellen zodat de personen in leven blijven. Dank daarvoor,” zegt hij tegen Lies.

De gemeente Oldenzaal heeft een duidelijke plattegrond geleverd waarop de plaatsen waar de Stolpersteine liggen duidelijk staan aangegeven. Deze is voor in het boek opgenomen. Zo kan je aan de hand hiervan zelf een wandelroute samenstellen.

Het boek is voor slechts 5 euro te koop bij Tabakorie De Smörre, de kiosk bij het station, VAKO boekhandel, het Palthehuis en Oldenzaal Promotie.