Uitgaan & Cultuur

Burgemeester Mirjam van ‘t Veld opent fototentoonstelling ’50 jaar arbeidsmigratie in Nederland’

ALMELO - In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw ontstond er in Nederland een groot gebrek aan arbeidskrachten. Nadat men eerst (gast)arbeiders uit landen als Italië, Spanje, Joegoslavië, Griekenland en Turkije had aangetrokken, kwam er eind jaren zestig een stroom van arbeiders uit Marokko op gang. Zo gingen zij bij Fordfabriek, Schepenfabriek en in Almelo in de spinnerijen en weverijen werken. Zonder hen was de Nederlandse economie nooit zo sterk geworden als dat die nu is. 

De grote culturele verscheidenheid van het hedendaagse Nederland is in deze periode geworteld. De identiteit en stadscultuur van Almelo, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht zijn hierdoor gevormd met het arbeidsverleden. Dat zien we terug in hoe ze wonen, het familieleven, het taalgebruik en de sociaal-culturele diversiteit. In december 2022 telde gemeente Almelo 73.945 inwoners, waarvan 39,5% westers, 24,9% overig, 29,1% (Turkije) 6,4 (overig niet westers).

Project ’50 jaar arbeidsmigratie in Nederland’

Sahin Yildirim, initiatiefnemer van het project: “In de jaren zestig werd nog gedacht dat gastarbeiders weer terug zouden gaan naar hun land van herkomst, het zou niet permanent zijn. Uiteindelijk besloten velen zich permanent in Nederland te vestigen. Ons doel met dit unieke project is diverse groepen mensen, westers en niet-westers, gelovig en niet-gelovig, bij elkaar te brengen, wederzijdse cultuurinteresses opwekken en dialoog te bevorderen. We willen daarnaast onze collectieve geschiedenis in Nederland vastleggen en overdragen aan nieuwe generatie. Hiermee willen wij enerzijds discriminatie en racisme verminderen en kansengelijkheid en dialoog bevorderen en anderzijds migratie educatie onderdeel maken van het Nederlands onderwijssysteem.”

Fototentoonstelling

Voor de fototentoonstelling zijn er in totaal vijftig mensen (gastarbeiders uit Spanje, Italië, Griekenland, Turkije en Marokko en hun autochtone Nederlandse collega’s, werkgevers, buren, tolken, docenten en niet te vergeten vrijwilligers van de kerken) professioneel gefotografeerd. Daarnaast is er landelijk een campagne gestart om de spullen/documenten van de gastarbeiders en hun werkgevers (zoals bijvoorbeeld een dagafschrift, werkschoenen, werkcontract, koffers, paspoorten, werkkleding etc.) te verzamelen. De goederen zullen in bruikleen worden tentoongesteld als onderdeel van de expositie.

Opening fototentoonstelling

De tentoonstelling wordt op donderdag 21 maart om 19.30 uur feestelijk door burgemeester Mirjam van ’t Veld in de bibliotheek Almelo geopend. Voorafgaand heet Sahin Yildirim, initiatiefnemer van de fototentoonstelling, iedereen welkom. Na het officiële gedeelte vertelt de Almelose Nejat Sucu over de Turkse arbeidsmigratie in Almelo en Nederland.

Atlas Cultureel Centrum nodigt belangstellenden van harte uit voor de feestelijke opening van de fototentoonstelling ’50 jaar arbeidsmigratie in Nederland’ in Almelo. Graag aanmelden bij Atlas Cultureel Centrum via info@atlascultureelcentrum.nl.

21 maart t/m 26 april
Vierde verdieping Bibliotheek Almelo
Toegang gratis tijdens openingsuren