Uitgaan & Cultuur

Bijzondere verbindingen in Museum de Fundatie

ALMELO - De Almelose kunstenaar Sibyl Heijnen is met vier andere kunstenaars uit binnen- en buitenland gevraagd om aan de hand van bestaande kunstwerken van de Fundatie in Zwolle met geheel andere ogen naar de collectie te kijken. Ze voegden daar eigen kunstwerken en elementen aan toe en zo ontstond een nieuwe visie. Het is een unieke expositie geworden onder de naam Remix die iedereen tot en met 26 mei a.s. kan bezichtigen. 

Sibyl Heijnen (62) bezocht destijds de Rietveldacademie. Ze is een multidisciplinair kunstenaar en houdt zich vaak bezig met monumentale objecten en werkt graag met in de kunst ongebruikelijke materialen als rubber, textiel, kunstgras en perkament. Ze heeft inmiddels 40 jaar ervaring in de kunstwereld en heeft op vele plaatsen in binnen en buitenland geëxposeerd. Op de website van SibylHeijnen.com lees en zie je nog veel meer over deze veelzijdige kunstenaar.

De Fundatie is voor de expositie Remix nagenoeg leeggeruimd. De kunstwerken zijn overal in depots opgeslagen. De vijf kunstenaar mochten vervolgens uit 16.000 werken kiezen om daar weer mee aan de slag te gaan. Een heel bijzondere uitdaging waaraan alle vijf de kunstenaars een eigen invulling hebben gegeven.

Sibyl heeft in korte tijd heel hard gewerkt om samen met vier ander kunstenaars de tentoonstelling Remix voor de Fundatie te realiseren. Deze kunstenaars zijn: Michael Tedja, Kent Chan, Aram Lee, Richard Hutten en Sibyl Heijnen. “Eerst was het uitzoeken met welk kunstwerk uit de collectie heb ik iets en wat kan ik daar aan toevoegen of waarmee kan ik het combineren zodat er een mooie open verbinding ontstaat”, vertelt Sibyl die blij is dat vooral die verbindende factor zo goed tot stand gekomen is.

De Fundatie bestaat uit meerdere verdiepingen en zalen. De grote zaal en enkele kabinetten mocht Sibyl inrichten en dat heeft ze met veel plezier gedaan. “Dat wij als kunstenaars allemaal verschillende werken kozen vond ik wel heel bijzonder”, laat Sibyl weten. “We kozen alle vijf iets anders uit en daarna verwerkten we het ieder op zijn of haar eigen manier. Dat maakt de expositie extra speciaal”, vertelt Sibyl enthousiast.

Elke eerste vrijdag van de maand van 17.00 tot 21.00 uur is de expositie gratis te bezoeken. Vrijdag 5 april van 17.30 tot 18.30 uur geeft Sibyl samen met Michael Tedja en Aram Lee een rondleiding en toelichting in Museum de Fundatie Zwolle. Tot zeker 26 mei kan men tijdens de openingstijden deze unieke expositie in de Fundatie te Zwolle bezoeken.

Zie museumdefundatie.nl