Uitgaan & Cultuur

‘Ik ben heel erg blij met en trots op deze kans die ik nu krijg’

Bijzondere tentoonstelling van werken Tom Teggeler in museum Ton Schulten

OOTMARSUM - Een bijzondere collectie: dat is wat Museum Ton Schulten in Ootmarsum de komende maanden in huis heeft. Het betreft een tentoonstelling van werken van de uit Oldenzaal afkomstige maar in Ootmarsum woonachtige beeldend kunstenaar Tom Teggeler. Al eerder waren enkele beelden van hem te zien; dat was tijdens de Twentse Wijndagen in Ootmarsum. ,,Toen kwam ook het contact tot stand met Christl Kottink van het museum Ton Schulten”, vertelt Tom Teggeler. ,,Zij stelde spontaan het museum beschikbaar voor een expositie. En nu is het zover. Ik ben erg blij met deze kans die ik krijg. Het is nogal wat: een tentoonstelling ín het museum van Ton Schulten in combinatie met zijn werken. Ik ben er best wel trots op.”

om Teggeler in de museumzaal van Ton Schulten: ,,Heel bijzonder om mijn werk te zien in combinatie met dat van Ton Schulten.”

Kunstenaar Tom Teggeler komt uit Oldenzaal maar woont sinds vorig voorjaar in Ootmarsum. De eerste expositie van zijn werk was eigenlijk een spontane actie van mensen in zijn omgeving ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag. De organisatie van de Twentse Wijndagen was er maar wat blij mee. ,,Dit voegde absoluut iets toe aan ons evenement”, zei organisator en directeur van de Ootmarsumse VVV, Jeroen Enkelaar. ,,De bezoekers konen op deze manier niet alleen genieten van allerlei heerlijke wijnen uit de hele wereld maar ook van bijzondere kunst van eigen bodem. Zo mogen we de werken van Tom Teggeler wel noemen.”

De kunstenaar zelf is erg ingenomen met de mogelijkheid die hij nu krijgt om zijn kunstwerken in de schijnwerpers te zetten voor een groot publiek. Met deze expositie krijgt zijn carrière als kunstenaar opnieuw een welkome impuls. ,,Ik hoop dat de mensen mijn beelden mooi vinden en waarderen. En wie weet, verkoop ik er ook één of meer. Dat is voor mij een motivatie om weer nieuwe werken te gaan maken.” 

Speciale effecten

Tom Teggeler exposeert vijf van zijn werken in het museum Ton Schulten. In de beeldentuin van Ton Schulten aan de Gasthuisstraat staat permanent een beeld van Teggeler. Het gaat niet om zomaar even wat werken. Het zijn meer dan manshoge sculpturen uitgevoerd in cortenstaal in combinatie met roestvrij staal. En dat zorgt voor speciale effecten. De beelden hebben allemaal als thema (nieuw) leven in de natuur en het verval daarvan. Teggeler noemt het zelf ‘de cyclus van het leven’. Hij is daarin zeer geïnteresseerd

Dat heeft hij al sinds zijn studie aan de AKI, later Artez. Hij ontwierp eerst meubels, daarna fotografeerde hij en met zijn kunstzinnige kijk op de dingen maakte hij na zijn studie zijn werken waarvan er dus nu een aantal in Ootmarsum staat. Bezoekers krijgen met deze vijf kunstwerken een goed beeld van de vaardigheden van Tom Teggeler en zijn motivatie als kunstenaar. ,,Dat is het leven zelf. Aan alles is een begin en een einde. Hoe mooi is het om dat kunstzinnig uit te kunnen drukken.” 

Positief

De eerste reacties van bezoekers zijn positief. De kunstwerken komen heel mooi uit in de prachtige museumzaal. Tom Teggeler is erg blij met de hulp van zijn buurman Wim Diepeveen en de huismeester van het museum Tim Engbersen. ,,Tim heeft ervoor gezorgd dat de kunstwerken perfect worden aangelicht. Dat geeft een heel mooi effect en daarmee ook een meerwaarde. En dat in combinatie met en tegen de achtergrond van de kleurrijke werken van Ton Schulten.”  Museummanager Christl Kottink is zeer ingenomen met de tentoonstellling van Tom Teggeler. ,,Dit is een mooi podium voor hem. We kunnen elkaar hiermee alleen maar versterken. Ik hoop van harte dat we de carrière van hem hiermee een mooie impuls kunnen geven.”

Voor Tom Teggeler zit er dit jaar nog meer in het vat. Want na het museum Ton Schulten verhuist hij zijn kunstwerken naar de gerenommeerde Beeldentuin in Mariënheem. ,,Ook een prachtige plek om mijn werk te laten zien. Ik zie er naar uit”. Tom Teggeler lacht; het nieuwe jaar is voor hem goed begonnen. En: ,,Ik heb al weer inspiratie en ideeën voor nieuw werk.”