Uitgaan & Cultuur

Beiaardconcert door Joey Brink (USA)

OLDENZAAL - Zondag 7 juli om 20.00 uur brengt Joey Brink, beiaardier van de University of Denver (USA), een gevarieerd programma op de beiaard van de St. Plechelmusbasiliek.

Hij begint met barokmuziek, namelijk een ‘Chaconne’ van Johann Fischer, een werk waarin de basmelodie steeds wordt herhaald. Wat achter de titel ‘Butterfly Chaos’ van Paul Takahashi schuilgaat is nog een verrassing. Zelf schreef hij de compositie ‘Centennial Chimes’. Voorts meldt het programma twee jazz stukken, waaronder het bekend ‘Take Five’ van Paul Desmond. Joey Brink eindigt met de prachtige driedelige ‘Sacred Suite’ van Geert D’hollander. In ieder deel is een Gregoriaans thema verwerkt.

Joey Brink, geboren in 1988, was van 2015 tot 2022 de vaste bespeler van het Laura Spelman Rockefeller Memorial Carillon van de University of Chicago, maar miste de bergen en verhuisde terug naar de Amerikaanse staat Colorado. Hij kwam tijdens zijn studie aan de Yale University voor het eerst in aanraking met klokken en studeerde later beiaard in Mechelen (België). In 2014 won hij in die stad de eerste prijs tijdens de Internationale Koningin Fabiolawedstrijd. Hij heeft ondertussen al 28 composities voor carillon geschreven en tientallen bewerkingen gepubliceerd. Vermeldenswaardig is dat hij voor de start van zijn muzikale carrière afstudeerde als ingenieur en onderzoeker was op het gebied van robotica bij de NASA.

In het centrum van de stad is het altijd heerlijk om rondwandelend of op een bankje zittend de sfeer te proeven die de klokken hoog in de toren tevoorschijn toveren. Wie rustig wil luisteren is ook welkom in de tuin van het Michgoriushuis. Te bereiken via de Herdenkingstuin achter het stadhuis. Joey Brink concerteert op dezelfde dag ook in Enschede op de beiaard van de Grote Kerk om 13.00 uur.