Uitgaan & Cultuur

Bauke Vermaas, winnaar van 28e Willem Wilmink dichtwedstrijd

ALMELO - Bauke Vermaas uit Zwolle won afgelopen zondag 17 maart de eerste prijs in de 28e Willem Wilmink dichtwedstrijd. Maar liefst honderddertig gedichten waren er ingezonden. Dit keer werden elf, in plaats van tien, prijzen uitgereikt omdat de tiende prijs een  ex aequo was.

Wopke Wilmink en Bauke Vermaas
Wopke Wilmink en Bauke Vermaas

De vijfkoppige jury, met onder meer gastdichter Rosa Schogt, heeft ruim honderddertig gedichten met de zin ’of mag ik vrij over de bladzijden bewegen?’ bekeken. Juryvoorzitter Willem van Dooren was blij met de hoeveelheid ingestuurde gedichten en hoe de dichters de zin in hun gedicht verwerkt hadden.

Het was echt moeilijk voor de jury om tot de goede winnaars te komen. Vele gedichten waren van een heel goed niveau. Maar na het nodige overleg zijn de volgende drie winnaars uit de bus gekomen: 1e prijs: Bauke Vermaas, Zwolle 2e prijs: Monica Boschman, Gassel 3e prijs: Margriet van Bebber, Den Haag

De winnaar Bauke Vermaas kreeg naast de dikke dichtbundel van Wilmink een glasobject. Net als voorgaande jaren waren er deze editie naast de inzendingen uit Nederland veel inzendingen vanuit Vlaanderen.

Het was ook tijdens de 28e editie een gezellig drukke middag. Er werd opgetreden door Rosa Schogt en Marc Nochem met liedjes en gedichten. Het Trio 054 zong liedjes van Willem Wilmink en Harry Bannink. Ook dit jaar waren er weer verschillende oud Gastdichters aanwezig. Wopke Wilmink, de weduwe van Willem Wilmink was wederom present. Na de pauze ontvingen elf winnaars hun prijs in het café Feijn Lezen en Lunchen van Bibliotheek Almelo.

Het winnende gedicht van Bauke Vermaas:

MAG IK

leg jij me in je regels vast
of mag ik vrij over de bladzijden bewegen?
mag ik de woorden proeven en het wit
verkennen dat jij tussen zinnen hebt gezet

mij verstoppen achter komma’s
dansen in de marges
een afwijkend ritme klappen
als ik daar zin in heb

krijg ik de kans om letters te verzetten
en mag ik je dan verrassen met geheime
tekens of door onverwacht gewicht
te geven aan details die onbelangrijk leken

mag ik los of heb je mij verzonnen
houdt jouw inkt mij in bedwang
zit ik in jouw bladzijden gevangen
raak ik verstrikt in dit gedicht

Bauke Vermaas, Zwolle

Reacties

de Verplichte regel is mooi verwerkt in de symboliek van een spatie in de tekst en de vraag of het individu vrij mag zijn in een relatie met een ander. 
en nu een kleine maar: Moet er in een Willem Wilmink wedstrijd toch niet wat rijm zitten?

groet, Johan