Uitgaan & Cultuur

Almelo op ’t Rabat zorgt al dertig jaar voor cultureel spektakel

ALMELO - Almelo op ’t Rabat zorgt al dertig jaar voor cultureel spektakel in de Almelose binnenstad. In het weekend van 16 en 17 september is er vooral veel straattheater, dans en muziek. Het evenement loopt verder over in de Week van de Amateurkunst, die eindigt op 24 september.

Op het marktplein en van Oranjestraat tot Grotestraat Zuid brengen internationale straatartiesten verrassende acts. Dit vindt zowel op zaterdag als op zondag plaats van 12.30 uur tot 17.00 uur. Sommige artiesten lopen fietsen of rijden rond. Anderen blijven op een vaste plek.

Op de Koornmarkt staan twee bijzondere locatie-acts geprogrammeerd. Dit zijn de acrobatiekvoorstelling van Cycling Circus, waarbij het gaat om het balanceren op, onder en rondom allerlei fietsen, en de voorstelling La Tanik uit Duitsland. Camela is een gekke danseres, een acrobaat, een hoelahoep virtuoos en ze kan appels splijten met een enkele heupzwaai.

Op diverse plaatsen in het centrum zal de Dutch Juggler te vinden zijn. De shows van deze artiest staan altijd garant voor een dosis humor, hoogstaande jongleerkunsten en verrassende acts. 

Kinderen maken hoeden

Voor de kinderen is er de actieve show Funny Hats. Kinderen kunnen hun eigen grappige hoed maken onder leiding van Martine. Tenslotte is er het spannende circusavontuur onder de titel: De sleutel van het circus. Een spannend circusavontuur voor het hele gezin. Douwe gaat op zoek naar de hoge hoed, de snor en de jas van zijn opa, de circusdirecteur. Onderweg ontmoet hij vreemde circusfiguren.

Er zijn ook nog drie mobiele acts, die steeds weer de interactie zoeken met het publiek. Crazy Trash zijn twee rijdende kliko’s die achter mensen aan rijden, vragen om aandacht en praten met de mensen. Een flirtende Ami 6 verrast en schept verwondering bij het publiek. Hollands Glorie is een steltengroep, waarop je als toeschouwer letterlijk tegenop kijkt.

Culturele markt

Zondag 17 september staat in het teken van cultuur in Almelo met de presentatie van Almelose kunstenaars en Almelose culturele verenigingen. Er zullen rondom de Koornmarkt diverse kramen zijn waarop kunstenaars hun werk tonen. Ook komt er een grote sharetent, waar dansgroepen van dansschool InnerAll, Odin92 en Tango Twente optredens verzorgen. Sommige optredens zijn in combinatie met de zang van Shantykoor Oostvaarders en de muziekband Custom Madness.

Op het podium in de Havenkom treden de Indo muzikanten van Manissionada op en toont de groep Wahana Budaya Nusantara de Indonesische danscultuur. Ook de Bigband Almelo geeft verzorgt twee optredens op dit drijvende podium

Verder zijn er kooroptredens op het Waagplein van de koren Sursum Corda en het Zwingkoor en een muzikaal intermezzo van de Koninklijke Almelose Harmonie. In de Galerij verzorgen de Almelonia’s een concert. 

Het enthousiaste team van Sgt. Wilson’s Airforce Show presenteert ‘Music at the Hangar’. De originele muziek uit de jaren ’40 en ‘50. De muziek omvat werk van Glenn Miller, the Andrew Sisters, Doris Day, Vera Lynn en anderen.

Oosterse sfeer

Op het Marktplein en in de Corridor vindt van 12.00 tot 18.00 uur de Pasar Senang plaats met ruim 15 kramen, waarop de bezoekers Indische hapjes kunnen kopen, alsmede specifieke cultuurproducten uit Indonesië. Een middag met volop cultuur uit Indonesië door de indo muziek en dans brengt de bezoekers in een gezellige Oosterse sfeer.

Zondags is het tevens koopzondag en is parkeren in de binnenstad gratis.

Week van de Amateurkunst

Almelo op ’t Rabat loopt over in de Week van de Amateurkunst. In diverse winkels in het centrum van Almelo kan men kunstwerken aantreffen van Almelose kunstenaars. Daarnaast kenmerkt de WAK zich door openbare lessen bij diverse culturele verenigingen om op deze wijze nieuwe leden enthousiast te maken voor haar activiteiten.