Uitgaan & Cultuur

Almelo en Iserlohn vieren hun zeventigjarig partnerschap met een uitwisseling van beeldende kunst

ALMELO - Ter gelegenheid van het zeventigjarige partnerschap tussen Iserlohn en Almelo vindt dit jaar in beide steden een uitwisselingsexpositie van beeldende kunst plaats.

Vier Almelose kunstenaars zullen vanaf 5 juli in de galerie van de Sparkasse van Iserlohn exposeren. De Iserlohnse kunstenaar Karl Otto Weinreich exposeert vanaf 8 augustus in Kunst Punt Almelo. Daarbij wordt ook driedimensionaal werk getoond, afkomstig uit de schatkelder van de Iserlohnse Kunstvereniging. Almelo heeft al zeventig jaar een verbintenis met een stad in Duitsland, Iserlohn. De verbintenis wordt onderhouden door comités in Almelo en Iserlohn. Deze comités verzorgen uitwisseling tussen de twee steden op cultureel vlak. Dit jaar is gekozen voor een uitwisseling op het vlak van beeldende kunst.

De expositie in Iserlohn

Het uitwisselingsprogramma in Iserlohn heeft de opening van zijn expositie op 5 juli gepland, de nieuwe burgemeester van Almelo, Richard Korteland zal daarbij aanwezig zijn, samen met wethouder Jan Martin van Rees. En natuurlijk de Almelose kunstenaars en leden van het bestuur van het Kunst Punt Almelo. Het comité in Iserlohn heeft, behalve de kunstenaars uit Almelo en kunstenaars uit Iserlohn zelf, ook kunstenaars uit partnersteden Nyíregyháza (Hongarije) en Chorow (Polen) uitgenodigd.

Bij de vier Almelose kunstenaars is gekeken naar diversiteit en vakbekwaamheid. Het schilderwerk van Riet Abcouwer kenmerkt zich door grote precisie en natuurlijkheid. De beelden van Frieda Waanders zijn strak en subtiel. De foto’s van Hubert van Mastrigt zijn in scène gezet als een verhaal met een portie humor en het schilderwerk van Joke van Dijk-Schut is een aanklacht tegen onverschilligheid en oorlog.

Vanaf 5 juli kunnen belangstellenden de uitwisselingsexpositie bekijken in de Sparkasse te Iserlohn, Schillerplatz 6. Iserlohn ligt vlak onder Dortmund en is met de auto in twee uur te bereiken.

De expositie in Almelo

De expositie in Almelo start op 8 augustus. De openingsdatum zal enkele dagen later zijn, waarbij rekening wordt gehouden met de agenda’s van de burgemeester en de wethouder Cultuur en van de Duitse delegatie van bestuurders en kunstenaars. Het programma zal later in overleg met het Iserlohn-comité bekend worden gemaakt.

In de expositie in Almelo worden expressief abstracte schilderijen van Karl-Otto Weinreich en beelden uit de schatkelder van de Iserlohnse Kunstvereniging getoond. De expositie is in het Kunst Punt Almelo, Grotestraat 37, te zien en duurt van 8 augustus tot en met 7 september.

Uw reactie