Uitgaan & Cultuur

Stichting Oatmössche JOA! organiseert op zaterdag 30 september

Almabtrieb in Oatmössche

OOTMARSUM - Stichting Oatmössche JOA! organiseert op zaterdag 30 september de Almabtrieb in Oatmössche. De stichting wil zich gaan inzetten om een jaarlijks evenement op te bouwen waarin ze de inwoners van Ootmarsum en omstreken kunnen laten genieten van een volksfeest waar iedereen naar uit kan kijken. Het moet jong en oud samenbrengen door middel van muziek, gezelligheid en georganiseerde activiteiten, waarbij iedereen zich uitgenodigd voelt. Dit jaar dus onder het mom van de Almabtrieb in Oatmössche!

Onder van Links naar Rechts: Rob Spit, Nick Hagedoorn, Jurgen Kleine Schaars, Peter Droste Boven van Links naar Rechts: Marijke Lentferink, Caryl Klieverik, Jurgen Leferink

Almabtrieb in Oatmössche

Meerderen zullen denken, een Almabtrieb... Wat moet ik me daar nou precies bij voorstellen? Heel simpel: In de Alpengebieden gaan de grazende koeien aan het einde van de zomer van de Alpenweide (Alm) afdalen naar het winterverblijf (Abtrieb). Dit is een feestelijke ceremonie waarbij de koeien met tooien versierd zijn en in een optocht naar beneden lopen om een goede zomer en veilige terugkomst te vieren. Dit wil Stichting Oatmössche JOA! ook met jullie vieren. En wel op zaterdag 30 september.

Volksfeest op het kerkplein

De Almabtrieb is op deze dag niet de enige activiteit. De dag wordt namelijk afgetrapt met een QR- speurtocht. Er is een Oatmössche borrel boven op de Kuiperberg, natuurlijk de Almabtrieb en ter afsluiting wacht een grandioos volksfeest in een grote tent op het kerkplein. Zie het gehele programma hieronder:

Programma

13.00 - QR-speurtocht

Speurtocht door Ootmarsum die door middel van QR-codes en raadsels moet worden opgelost. Deze QR-tocht is gemaakt voor de leeftijden 4 tot en met 12 jaar, maar alle leeftijden zijn welkom. U kunt bij opgave uw voorkeur aangeven voor een tocht die is ontworpen voor 4 t/m 8 jaar of 8 t/m 12 jaar.

Aanvang is om 13.00 uur met Kerkplein Ootmarsum als plaats van vertrek.

Eindtijd is 15.00 uur en de groepsgrootte is ongeveer 4 personen. Deelname is gratis!

U kunt na de QR-tocht uw eigen plan trekken óf aansluitend met de Almabtrieb (en de organisatie) afdalen en terugkeren op plaats van vertrek (Kerkplein). Ze zullen dan rond 16:00 weer in het centrum zijn. Aanmelden kan via oatmösschejoa.nl.

14.00 - Oatmossche borrel (Kuiperberg)

Bij de Oriënteertafel, boven op de eigen Kuiperberg, daar verzamelen ze om 14.00 uur ’s middags. Ook de deelnemers van de QR-tocht voegen zich hierbij. Op de Kuiperberg bereiden ze zich voor op de Almabtrieb, met onder andere: Bijpassende muziek; Othmar Bierbar: Weizen + Bock; Ranjakoe voor de kinderen (zelf te melken!); Alpenhoornblazers.

De kinderen kunnen zelfs geschminkt worden tot koe en als mini-Almabtrieber mee naar beneden te gaan, hoe leuk is dat!

15.30 – Almabtrieb (vanaf de Kuiperberg)

Rond 15.30 trappen ze de Almabtrieb dan echt af! Onder begeleiding van een flinke dosis muzikaliteit zal de bonte stoet met prachtig versierde koeien de Kuiperberg af gaan. Dit tafereel kunnen ze verder niet tot in detail beschrijven, daar moet je gewoon zelf bij zijn.

Aansluitend – Volksfeest op het kerkplein

Eenmaal aangekomen op het Kerkplein kan het volksfeest pas écht losbarsten, dit doen ze met: Tiroler artiesten; Een in thema versierde feesttent; Springkussen; Oud-Hollandse spellen; Schilder-workshop; Tiroler menukaart.

Kortom, alle ingrediënten voor een fantastische feestavond in Tiroler sferen.

Tot zaterdag 30 september op de Kuiperberg en het Kerkplein in Ootmarsum!