Sport & Vrijetijd

Zondag 21 april vanaf Bie Heintje voor fietsers en wandelaars; opbrengst voor Alpe d’HuZes

Zijn sokkenla was vol en daarom geeft Tom Veelers fietsclinic voor Bert Buddingh

Hij had zijn sokkenla al vol. En dus gaat oud-wielrenner en Tour-held Tom Veelers een heuse fietsclinic verzorgen waarmee de deelname van de familie Buddingh’ aan de Alpe d’HuZes een enorme stimulans krijgt. Want Tom Veelers voegt de opbrengst van deze bijzondere clinic in zijn geheel toe aan de donatie van de familie Buddingh’ aan het KWF. Dat is het uiteindelijke doel van de jaarlijkse beklimming van de Alpe d’Huez waarmee geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker. 

Aan de gevolgen daarvan is oud-huisarts Bert Buddingh’ vorig jaar juni op 68-jarige leeftijd overleden. Zijn echtgenote Erna, hun kinderen en andere familieleden eren Bert door op 6 juni mee te doen aan de Alpe d’HuZes. Deze berg in de Franse Alpen kan zowel fietsend als wandelend worden beklommen. Erna Buddingh’ is aangenaam verrast door het spontane gebaar van Tom Veelers. ,,Heel mooi en bijzonder dat hij dat voor Bert en voor ons doet”, zegt zij. Tom Veelers kwam op het idee iets voor Bert Buddingh’ te gaan doen tijdens de Ootmarsumse Kerstmarkt afgelopen december. ,,Ik zag”, vertelt hij, ,,Erna en haar kinderen bij de verkoop van kerstsokken voor Alpe d’HuZes. Ik zei haar dat ik de sokkenla vol heb maar dat ik iets anders ging bedenken, iets dat meer bij mij past. En dat is dus deze fietsclinic geworden.”

Het mes snijdt bij de fietsclinic volgens Tom aan twee kanten. ,,Aan de ene kant natuurlijk het plezier dat de deelnemers eraan beleven. Maar zo’n clinic is ook erg leerzaam. Ze krijgen tips hoe veilig af te dalen maar ook over de voeding voor wielrenners.” Hij hoopt dat de clinic snel wordt volgeboekt en dat ook veel wandelaars zich zullen aanmelden. ,,En we doen het allemaal voor Bert Buddingh’. Ik heb hem als onze huisarts leren kennen. Hij was de eerste die wist dat wij in verwachting waren van onze oudste. Bert was een kundig huisarts en een mooi mens”.

Uitleg

De fietsclinic met Tom Veelers is op zondag 21 april. Het vertrekpunt is Bie Heintje aan de Wittebergweg. De clinic begint om 10.30 uur met een kop koffie met krentenwegge en een stuk technische uitleg over fietsen en dan met name het beklimmen van een berg zoals Alpe D’Huez. Verder geeft Tom informatie over sportvoeding en tips over extra kleding. Aansluitend is de start van de training. Die zal voor een belangrijk deel in het teken staan van afdalen en het indraaien van de bochten. Tussen 12.30 en 13.00 is Tom Veelers met zijn fietsers weer terug Bie Heintje. De clinic wordt daar afgesloten met een lunch.

Techniek

De clinic is niet alleen bedoeld voor mensen die meedoen aan de Alpe d’HuZes maar ook voor andere fietsliefhebbers die graag wat meer op techniek willen trainen of het gewoon leuk vinden om deze clinic te doen. De kosten van deelname aan de clinic bedragen 50 euro. Daar komt dan nog 15 euro bij voor de lunch; ook daarvan gaat een deel naar Alpe d’HuZes. In totaal 20 fietsers kunnen meedoen aan de clinic. Dus: wie het eerst komt die het eerst maalt. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar: alpedhuzes.myway@gmail.com

Wandelaars

Naast fietsers kunnen ook wandelaars aan hun trekken komen op 21 april. Want tijdens de fietsclinic kan er ook anderhalf á twee uur worden gewandeld door de omgeving van het Springendal. Ookn hiervoor geldt: aanvang 10.30 uur met koffie en krentrenwegge en afsluitend een lunch. Voor deelname geldt een vrije gift plus 15 euro voor de lunch. Aan de wandeling is geen limiet van het aantal deelnemers verbonden. Het evenement Alpe d’HuZes is in 2006 opgericht met als doel de onmacht die ontstaat bij kanker om te zetten in kracht. Het motto van de deelnemers is: ‘Opgeven is geen optie’. Sinds 2006 is er ruim 208 miljoen euro opgehaald voor het KWF.