Sport & Vrijetijd

Waterdiertjes zoeken tijdens
Fête de la Nature in Doepark de Hagen

ALMELO - De natuur inspireert, verwondert, maakt je blij. IVN Almelo viert dit door op zaterdag 2 september mee te doen aan het grootste grassroots natuurfestival van Nederland: Fete de la nature. Een landelijk evenement wanneer iedereen wordt uitgenodigd om 'de natuur te vieren'. Er zijn bij het Natuurhus in Doepark de Hagen verschillende dingen om te doen, zien, horen, proeven en beleven.

Kinderen kunnen tijdens Fête de la Nature met een schepnetje naar waterdiertjes zoeken. Foto: stadsfotograaf Almelo

“In de coronatijd hebben veel mensen ervaren dat de rust en de natuur hen ook mooie dingen brengt. Intussen is de maatschappij alweer op topsnelheid en moet iedereen weer mee op de sneltrein. Laat dit dan een dag zijn om weer tot rust te komen”, zegt educatief medewerker Elise Reimink. “En dat is voor iedereen anders. Voor de een is de natuur iets spiritueels, de ander geeft het energie en weer een ander helpt de natuur om het hoofd helemaal leeg te maken en weer op te laden. De natuur brengt zoveel moois, het is tijd, en ook eigenlijk heel terecht, om die natuur te vieren.”

Het gratis natuurfestival wordt van 12.00 tot 17.00 uur gehouden. Bij Fête de la Nature gaat het over verbinding tussen mens en natuur, maar ook tussen mensen in de natuur. Vandaar dat niet alleen de vele vrijwilligers van IVN Almelo betrokken zijn bij het feest. Ook de andere verenigingen die hun onderkomen hebben in het Natuurhus zullen vertegenwoordigd zijn.

“We hebben ons twee keer aangesloten bij dit natuurfeest. Vorig jaar hadden we nog meer bezoekers dan het jaar ervoor. Zo’n 350 mensen verdeeld over de dag”, weet educatief medewerker Elise Reimink. “Ik merk dat er elk jaar nieuwe gezichten zijn. Twee jaar geleden zijn we, vanwege corona, begonnen in het bos rondom Natuurlokaal Stek. Vorog jaar hebben we het natuurfeest in en rondom het Doepark gehouden. Een ideale locatie. Mensen die langsliepen namen graag een kijkje en sloten aan bij een van de vele activiteiten.”

De organisatie probeert ieder jaar iets nieuws toe te voegen aan het programma. Dit jaar is er kindercircus, net als 2 jaar geleden. “Dat was toen zo goed bevallen, dat we het nu opnieuw aanbieden.” Vrijwilligers van de Herenboeren Almelo komen om uitleg te geven hun initiatief om op een plek duurzaam, puur en eerlijk voedsel te produceren exclusief voor de leden-Herenboeren. Wie wil leren te overleven in en met de natuur moet zeker een bezoek brengen. “Voor de stoere mensen onder ons worden er tips en trics gegeven over wat wel en juist niet te doen. En we gaan voor deze zaterdag een blote voetenpad aanleggen. De natuur beleven en voelen, zonder schoenen aan.” 

Bijna alle verenigingen die een onderkomen in het natuurhus hebben, zullen zaterdag een stukje aan het programma bijdragen. Er zijn verschillende kraampjes en bezoekers kunnen waterdiertjes zoeken, boogschieten, een kijkje nemen bij de imker of (samen) meedoen aan kinderyoga. Ook worden er rondleidingen gegeven in de moestuin. Onder begeleiding van twee heren kan je fossielen zoeken en er de nodige informatie over krijgen. Voor een kleine bijdrage van 7,50 euro kan je een vogelhuisje timmeren. Alle overige activiteiten zijn gratis.

Elke bezoeker kan bij de kraam van het IVN een stempelkaart ophalen. Een volle stempelkaart is een kleine attentie waard. 

Fête de la Nature is gratis en vindt plaats bij het Natuurhus in Doepark de Hagen op zaterdag 2 september van 12.00 tot 17.00 uur. Bij voorkeur aanmelden via de facebookpagina van IVN Almelo of mail naar educatie.ivn.almelo@gmail.com. Er is geen parkeergelegenheid voor de auto op het terrein. Betaald parkeren kan bijvoorbeeld bij Stadserf P3. Kom je met de fiets, dan kan je voor de ingang terecht naast de weg. Elise: “Uiteraard kan je ook op de dag zelf komen aanwaaien, maar om de drukte een beetje te controleren adviseren we van tevoren aan te melden.”

Reacties

Ik wil graag aanmelden aan dit leuke activiteit voor   Jack en Yento