Sport & Vrijetijd

Uit alle delen van het land naar de Hel van Twente

ALMELO - Een dag per jaar staat het terrein van de voetbalvereniging PH in Almelo geheel ter beschikking van de Wielertocht ‘De Hel van Twente’. Dit jaar was het op woensdag 15 mei. “Al meer dan 30 jaar wordt deze midweekse toertocht georganiseerd door de Almelose Toervereniging Ruiten Drie”, geeft voorzitter Frank Brouwers van de tocht aan. 

Uit alle hoeken van het land kwamen wielrenners naar het PH -terrein in de Schelfhorst. De grote parkeerplaats was tot de laatste plek bezet en ook het tegenover gelegen weiland stond vol met auto’s. ’s Ochtends om 08.00 uur vertrokken de eerste renners voor de langste afstand van 200 kilometer door Twente. Er waren een vijftal routes uitgezet variërend van 60 tot 200 kilometer. Deze gingen door hele fraaie delen van Twente en ook deels door Graafschap van Bentheim in Duitsland. De routes kenden af en toe pittige heuvels, maar dat was voor de meesten een leuke uitdaging.

De Hel van Twente is destijds opgezet voor het bewakingspersoneel van de gevangenis, maar is inmiddels uit gegroeid tot het grootste, midweekse fietsevenement van Nederland met meer dan 1000 deelnemers. Onder de deelnemers was ook oud-profrenner Theo de Rooy. Hij was samen met een groep renners die de oude wielrennersfiets letterlijk en figuurlijk in ere herstellen. Daarbij gehuld in een tricot die ook uit de jaren 70 stamt. Deze renners reden samen een tocht van ongeveer 60 kilometer.

De meesten startten rond 09.30 uur en de meeste fanatiekelingen waren rond 15.00 uur terug. Bij terugkomst lieten vele fietsers weten dat ze weer een geweldige fietsdag hebben gehad. Het mooie weer maakte de Hel van Twente compleet.